Az erdélyi Nagy Magyar-barlang csodálatos titkai

2016. december 18., vasárnap
Erdélyben található az egyik legszebb történelmi barlang, a Nagy Magyar-barlang, mely annak idején, sokezer évvel ezelőtt lakott is volt, ugyanis rengeteg kőedényt, és egyéb használati tárgyat találtak itt.

Vársonkolyos csendes élete időnként turisták által élénkül fel. A világnak ugyanis minden tájáról érkeznek emberek, hogy megcsodálják a környék barlangjait.

A térségben ugyanis a karsztvidék legalább 100 kisebb-nagyobb barlangot rejt. Azonban az egyik legszebb és legnagyobb ezek közül a Nagy Magyar-barlang.

A bihari karsztvidék egyik legnagyobb bejáratú barlangja, bejáratának magassága 27, szélessége 42 méter. Méretei miatt állandóan huzatos, ami nem kedvez a növények megtelepedésének. Éppen ezért a bejárata, és a bent található világ is elég kopár, ez azonban nem von le élvezeti értékéből.

A barlang rengeteg titkot rejt. Többek között ismeretes tény, hogy a barlangot régen ősemberek lakták.

A barlang felfedezésekor ugyanis annak idején rengeteg kőedényre, és egyéb használati tárgyak maradványaira bukkantak a kutatók.

Találtak egy olyan tűzrakó helyet is a barlangban, melyben 2000 éves vastag hamuréteg volt. Emberi maradványok ugyan nem kerültek elő, de ezekből a leletekből arra következtethetünk egyértelműen, hogy valaha a barlang menedéket nyújthatott az embereknek.

Ráadásul a biztonságérzetet tovább fokozhatta a Körös, mely valamennyire elvágta a barlangot a külvilágtól, és a vadaktól.

Körbejárása, vezetéssel együtt, körülbelül fél órát vesz igénybe. A barlang hatalmas bejáratához egy keskeny függőhíd vezet át, ahonnan kiváló rálátás van a környező vadregényes tájra.

Az őseink számára egy idillikus és biztonságos hely lehet, ahol feltehetően sokáig élhettek. Ezt bizonyítja az is, hogy rengeteg állati csontmaradványt találtak a barlangban, ami arra utal, hogy előszeretettel hurcolták be a barlangba, majd sütötték meg őket.

A Nagy Magyar-barlang régen a Nagy Magyarország része volt, mára viszont a Trianon óta az Erdélyi területek egyik titokzatos, hosszú múltú ékessége.

Ha valaki el szeretne látogatni oda, akkor a Nagyvárad-Kolozsvár főútvonalon haladva Köröstopánál -Topa de Cris -kell Rév - Vadu Crisului - felé jobbra fordulni, majd Vársonkolyost elhagyva, a vasúti átjáró előtt kell közvetlenül jobbra lefordulni egy földútra.

De Vársonkolyosnak saját vasútállomása is van, amit Nagyváradról személyvonattal is el lehet érni, így mi is megtekinthetjük ezt a gyönyörű, és tágas barlangot, mely kicsit a magyarság múltjára is emlékeztet minket.

hihetetlen gyönyörű helyek


Megtekintések száma: 30779

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet