Az erszényes ördög lehet a kulcs a rákhoz: az élőlény képes legyőzni az őt kihalás szélére sodró rákot

2016. augusztus 31., szerda
Váratlan felfedezést tettek az erszényes ördögökkel kapcsolatban, amik úgy néz ki,  képesek lehetnek legyőzni az őket a kihalás szélére sodró fertőző pofadaganatot. Az állat genomjának két apró része nagyon gyorsan változik és ezek a területek olyan géneket tartalmaznak, amelyek képesek lehetnek a rák kialakulásának meggátlására. Váratlan felfedezés adhatja meg a rák várva várt gyógymódjának kulcsát? Persze sokan, sokszor próbáltak már szenzáció hajhász módon nyerészkedni a rákkal kapcsolatban, hangzatos ígéretekkel, kísérleti gyógyszerekkel előállva, azonban a mostani felfedezés tényleg közelebb vihet minket a rák legyőzéséhez.

Lényegében arról beszélünk, hogy az erszényes ördög evolúciós úton fejleszt ki olyan géneket, melyek immunitást alakítanak ki a rákkal szemben, annak érdekében, hogy a faj ne pusztuljon ki.

A vadon kizárólag az Ausztráliához tartozó Tasmánia szigetén élő erszényes ördögöket 1996 óta tizedeli a fertőzéssel terjedő – szinte mindig halálos kimenetelű – arctumor, amely mára 80 százalékkal csökkentette populációjukat, ezzel veszélybe sodorta fennmaradásukat. daganatos-rasman-ordog Általában harapással adják át egymásnak a kórt, amely torz daganatokat okoz pofájukon.

A tumor akadályozza őket az evésben, tehát gyakorlatilag éhen pusztulnak vagy megfulladnak.

A daganat emellett roncsolhatja belső szerveiket is. A Nature Communications folyóiratban közölt tanulmány szerzői a sziget három különböző területéről származó

294 példány mintáit elemezték, amelyeket a betegség megjelenése előtti és utáni időszakban gyűjtöttek be

– írta a BBC News. rak-sejtek Az amerikai, brit és ausztrál kutatók alkotta csoport a legújabb DNS-szekventálási módszereket alkalmazva térképezte fel az állat genomjában bekövetkezett változásokat. Az eredmények szerint két DNS-szakasz gyorsabban változott, mint a genom többi része.

Az érintett két területen belül hét olyan gént is találtak, amelyek képesek lehetnek a rák kialakulásának akadályozására.

A Washington Állami Egyetem munkatársaként dolgozó Brendan Epstein, a tanulmány vezető szerzője szerint tehát az erszényes ördögöknél olyan gének megjelenését figyelték meg, amelyek ellenállókká tehetik az állatokat a betegséggel szemben. Hozzátette, még izgalmasabbá teszi az eredményeket, hogy

a változás a jelek szerint nagyon gyors tempóban történik.

rakos-sejtek-4 “Néhány populáció esetében nagyjából hat nemzedéknyi időről beszélünk, ami evolúciós léptékben mérve nagyon rövid idő” – húzta alá a szakember. A csapat most azon dolgozik, hogy még részletesebben megvizsgálja a szóban forgó géneket, amelyek megismerése, mint rámutattak, a humán rákgyógyászatban is előrelépést hozhat, vagy magyarázatot adhat a három ismert fertőző ráktípus eredetére. Lényegében arról beszélünk, hogy a

Forrás: hirado.hu


Megtekintések száma: 3229

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet