Az ESA elképesztő videót tett közzé: földön kívüli anomália, mely az egész világot elkápráztatta!

2018. szeptember 4., kedd
Az egész internetet bejárta a felvétel. valami gyönyörű és hátborzongató is egyszerre!

Az Európai Űrügynökség (ESA) közleménye szerint a Hubble-űrtávcső által készített felvételek 2017-ben készültek a Szaturnusz nyári napfordulóját és az azt követő időszakot felölelő hét hónapban, és az eddigi legátfogóbb képet adják a Szaturnusz északi-sarki fényéről.

A Földön akkor jelentkezik sarki fény, vagyis auróra, amikor a Napon napkitörések keletkeznek, és az ebből származó mágneses mező töltött részecskéinek egy része a mágneses pólusok körüli tartományban bejut a Föld légkörébe.

Ezek a részecskék a légkör atomjaival ütköznek, ionizálják és gerjesztik azokat, a gerjesztett atomok pedig fénykisugárzással térnek vissza alapállapotukba.

A Földdel ellentétben azonban a Szaturnusz légkörét döntően hidrogén alkotja, amely ultraibolya (UV) fényt termel, amikor interakcióba lép a napszélben lévő részecskékkel. 

Ezt a fényt sem szabad szemmel, sem földi távcsővel nem lehet látni, csupán a Hubble-űrtávcsővel lehet lencsevégre kapni az űrből:

Az ESA szerint a felvételek új információkkal szolgálnak a Szaturnusz sarki fényeiről, például kiderült, hogy azok hajnalban és éjfél előtt a legfényesebbek. 

A Földön és a Szaturnuszon kívül a Jupiteren, a Neptunuszon, az Uránuszon és Merkúron is megfigyeltek már sarki fényt 

– idézi az MTI.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen összeesküvés világegyetem esa


Megtekintések száma: 16319

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet