Az EU brüsszeli elitje csapolta meg Kadhafi befagyasztott bankszámláját, pénzalapját?

2019. május 24., péntek




Moammer Kadhafi egykori líbiai diktátor pénzalapjait 2011-ben befagyasztotta az ENSZ. Vagyis azokhoz elvben nem lehetne hozzáférni, a közelmúltban azonban kiderült, hogy több száz millió euró hiányzik ezekről a számlákról.

A legújabb információk alapján a líbiai pénzügyi alapokat összesen 5 EU-s ország csapolhatta meg. Belgium, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Luxembourg is érintett.

A legtöbb forrás a belga fővárosból került ismeretlen kezekbe, Brüsszelben egyelőre nem született elfogadható magyarázat a pénzek eltűnésére.

A Líbiai Befektetési Hatóság a napokban közleményt tett közzé az üggyel kapcsolatban. A közleményből kiderült, hogy Belgiumon kívül más országok megszeghették az ENSZ szankcióit a bankszámlák megcsapolásával.

Belgium egyébként azzal védekezett, hogy a befagyasztott számlákon levő pénz után keletkező kamatokból származó pénzekre nem vonatkoznak a szankciók. A szakértők azonban nem értenek egyet ezzel.

A líbiai pénzügyi hatóság a Politicónak küldött válaszában elmondta, hogy nem Belgium volt az egyetlen aki megcsapolta a Kadhafi számláin levő pénzt.

Számos állam jogrendje szerint (Nagy-Britannia, Belgium, Németország, Olaszország, Luxembourg például) az ENSZ szankciók alá eső bankbetétek kamatai nem minősülnek befagyasztott pénznek"

– írta a hatóság.

A líbiai hatóság egy emailt is bemutatott a lapnak. Eszerint 2012. október 4-én Marc Monbaliu magas rangú köztisztviselő írt a hatóságnak egy levelet, amely szerint akkortól megszüntették azt a gyakorlatot, hogy az eltárolt összegekre eső kamatokból származó pénzeket is befagyasztották.

A belga közszolgálati televízió elérte Monbaliut, aki elmondta, hogy valóban ő írta a levelet.

Szavai szerint a kérést akkoriban nem volt oka visszautasítani – valószínűleg a pénzügyminisztériumból érkező kérésről beszélt, amelyben utasították, hogy írja meg a levelet a líbiaiaknak.

A pénzek egyébként Luxembourgban és Bahreinben landoltak. Azt azonban egyelőre teljes titok övezi, hogy pontosan kik voltak a kedvezményezettek. Sem a líbiai hatóságok, sem pedig a belga külügyminiszter, Didier Reynders nem tudott vagy nem akart erről semmit mondani.

A belga pénzügyminisztériumból a sajtónak csak egy olyan választ sikerült kicsikarnia, hogy az ottani számlákról leemelt pénzek törvényes módon vándoroltak más számlákra, mivel a tranzakciókkal nem sértették meg a RELEX szabályait. A RELEX egy olyan szervezet, amelynek diplomaták a tagjai és amely az Európai Tanács – az Európai Unió (EU) állam-, és kormányfőit, valamint az Európai Bizottság elnökét tömörítő uniós intézmény – égisze alatt működik.

Újságírói kérdésre válaszolva az ENSZ szóvivője, José Luis Díaz elmondta: elküldtek egy, az esettel kapcsolatos szakértői jelentést az ENSZ Biztonsági Tanácsának, amely cselekedhet az ügyben, ha jónak látja.

A német és a brit pénzügyminisztériumból nem érkezett válasz az ügyet firtató kérdésekre.

Csak, hogy a történet még ellentmondásosabb legyen, a Politico egy névtelenséget kérő luxembourgi pénzügyminisztériumi tisztségviselőt idéz, aki azt mondta: semmiféle olyan hivatalos döntés nem született, amely alapján bárki legálisan hozzányúlhatott volna a Kadhafi számláin tartott pénzhez.

Forrás: 888

érdekes politika botrány


Megtekintések száma: 79279





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet