Az evolúciónak is ellentmondó bizonyítékok egy barlang mélyén? Földönkívüli organizmusokra hasonlítanak!

2018. december 1., szombat
A Kolorádóban található barlang nem eviláginak ható lényeknek ad otthont. Nem is szabadnak létezniük...

Vérvörös színű férgek rejtőznek egy, az ember számára mérgező, kénes gázokkal teli kolorádói barlang mélyén. A kutatók szerint egy teljesen új, eddig soha nem látott fajról van szó.

A rendkívül bizarr és titokzatos állatok – melyek a Limnodrilus sulphurensis tudományos nevet kapták - extremofilek, vagyis alkalmazkodtak a szélsőséges fizikai vagy kémiai tulajdonságokkal rendelkező élőhelyekhez.

Eredetileg még 2007-ben fedezték fel e lényeket a biológusok, azonban csak most sikerült őket hivatalosan is új fajként elismerni, írja a Science Alert tudományos portál.

A férgek rendkívül kicsik, alig 2,5 centiméter hosszúak és vékonyak, akár egy ceruzahegy.

A szakemberek a barlang falain figyelték meg a férgeket csomókban összetapadva.

Részben átlátszóak, a pirosas színt tulajdonképpen a testükben lévő vér adja.Rendkívül ellenséges közegben élnek, az otthonukként szolgáló barlangba a mérgező kén-hidrogén miatt csak komoly védőfelszereléssel lehet lejutni.

A kutatók dolgát jelentősen megnehezítette, hogy az említett veszélyek mellett vaksötétben kellett tájékozódniuk a barlang mélyén. Úgy gondolják, a kéngáz a barlang üledékes kőzetei által csapdába ejtett szerves anyagokból származik.

Elvileg nem is szabadna létezniük

A nagy kérdés a kutatók számár az, hogy miként maradhatnak életben a férgek ebben a környezetben. Úgy sejtik a legújabb eredményekből, hogy kénoxidáló baktériumokkal táplálkoznak.

A mikrobák és a férgek mellett több ízeltlábút is találtak a kutatók, ami azt jelzi, hogy a kemotróf szervezetek révén egészen komplex ökoszisztéma alakult ki e barátságtalan helyen.

Ilyennel azonban még soha máshol nem találkoztak a Földön, ezért még 2007-ben a tényleges felfedezésükkor többen azt vetették fel, hogy a férgek

Talán nem is a bolygó eredeti lakói, és egy idegen világból származnak, melyet egy meteorit juttatott el bolygónkra.

A lénynek egyes fiziológiai és biológiai jellemzői merőben eltérnek más Földi élőlényekétől. A legtöbb tudós ezt azonban azzal magyarázza, hogy a férgek egy rendkívül elszigetelt helyen, más élőlényektől elzárva fejlődtek.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtélyek földönkívüliek


Megtekintések száma: 31016

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet