Az extrém hőhullámok képesek lehetnek leállítani az emberi szervezetet is – állítják a szakemberek!

2017. augusztus 4., péntek




Halálos figyelmeztetés: tényleg nagy a veszély, orvosok, egészségügyi szakértők figyelmeztettek.

Közel egy hete van hihetetlenül meleg, és Pénteken, azaz ma tetőzni fog a meleg. A kánikula és az afrikai hőhullámok azonban egyáltalán nem tesznek jót a szervezetnek. Sőt, olyannyira nem egészségesek, annyira megterhelőek, hogy képesek lehetnek leállítani az emberek szervezetét.

Ezt pedig úgy kell érteni, ahogy mondjuk. Fogja magát a szervezet, és leáll, összeomlik.

Mivel a szervezet leállásához komoly folyamatoknak kell végbe mennie, ezért belegondolni is riasztó, mennyire melegnek kell ehhez lenni. A szakértők és orvosok arra figyelmeztettek, hogy a tartósan 40 fok körüli, száraz levegővel járó hőhullámok, extrém hőségek képesek lehetnek előidézni ezeket a tragédiákat.

Ilyen esetben ugyanis még az éjszakai órában sem tudja lehűteni magát a test, pedig a megfelelő működéshez ez elengedhetetlen.

Ez azt jelenti, hogy a friss kutatások szerint hirtelen halálhoz is vezethet.

2015-ben a pakisztáni hőhullámban figyelték meg, hogy 3.500-an vesztették életüket a melegben. Az volt az ötödik legerősebb hőhullám, amit valaha mértek az országban. Bár a hőhullám többnyire az idősebbekre rendkívül veszélyes, sok esetben jelentettek már fiatalokról szóló haláleseteket is.

Egy új tanulmány és előrejelzés szerint India, és Ázsia egyes részei lakhatatlanná fognak melegedni, és Afganisztán területén már most is olyan forróságok vannak, melyek elkezdték tizedelni a lakosságot.

A páratartalom szabályozása sem mindegy. Míg valahol a száraz levegő öl, a magas páratartalmú, fülledt meleg még pusztítóbb lehet.

Lidia Mayner professzornő kutatásai kimutatták, hogy a magas páratartalom miatt az emberi test ugyanis nem képes izzadni, ez pedig tragikus következményekkel járhat akár egy fiatal, egészséges szervezetben is.

A meleg más szóval mindenkit kicsinál hosszabb távon, és ezen hőhullámos időszakok egyre többször, egyre hosszabb ideig jelentkeznek majd.

Ez pedig komoly, globálisan jelentkező problémát állíthat az emberiség elé.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség hőhullámok


Megtekintések száma: 39725





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet