Az idő rejtélye: felcserélhető a múlt, a jelen és a jövő a tudósok szerint

2022. szeptember 2., péntek
Dokumentumfilm magyar szinkronnal az időről, és az időutazás lehetségességéről. Nagyon érdekes és tanulságos!

Az időről alkotott képünk és elmeéleteink alapvető hiányoságokkal küzdenek.

Az időt mindenki alapszinten kezeli és fogja fel. mindenhol minden körülmények között ugyanúgy folyik, csordogál, és semmi sem hat rá, akármit csinálunk vele.

Azonban Albert Einstein erre rácáfolt...

Einstein ugyanis azt állította, hogy az idő különböző ütemben múlhat. vagyis a mi időnk nem egyezik meg a ti időtökkel, sőt egyes dolgok jelentősen hatnak az időre.

Az idő nem a teljes világegyetem jellemzője. Mindnekinek saját ideje van, tehát nincs univerzális idő, inkább idők vannak.

Ezt egy rejtett összefüggés tette nyilvánvalóvá a tér és az idő között...

Einstein rájött, hogy a térbeli és időbeli mozgás között kapcsolat van. Ha az egyikből több van, akkor a másikból annál kevesebb... 

Az északi és nyugati irány kapcsolata jól szemlélteti a tér áés az idő kapcsolata is. Valaki a térben teljesne mozdulatban, de az időben halad, mert az órája folyamatosan "ketyeg". Így az illető teljes mozgása időbeli.

Ha megindul az illető egyenesen, akkor a korábbi időbeli mozgás egy része áttevődött térbeli mozgássá. Ezáltal az időt a szemlélő lassabban látja telni...

Ez magával vonja azt, hogy minél gyorsabban mozgunk a térben, annál lassabban telik az idő. vagyis a jövőbe utazás lehetséges, ezt a fizika is elismeri mára.

A téridőben egyesül a két dolog, ez pedig azt jelenti, hogy a téridő alkalmas lehet az időutazásra. A jelen, a jövő és a múlt elkülönülése ugyanis talán nem más, mint egy illúzió.

Érdemes a lenti dokumentumfilmet végignézni, rengeteg dolgot megtudhatunk belőle arról, mi is az idő, milyen az időutazás elmélete, és lehetségessé válik-e valaha...

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hihetetlen fizika időutazás kvantumfizika


Megtekintések száma: 72901

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet