Az idő végtelen illúziója: egy fizikus megdöbbentő válasza az időre

2021. augusztus 26., csütörtök




Vallástudósok, matematikusok, elméleti fizikusok, filozófusok próbálták megválaszolni ezt az öröknek látszó kérdést. vajon van idő, és ha nincs, akkor mi van helyette?

Szerinted létezik idő? Nyilvánvaló, hiszen amíg elolvasod ezeket a sorokat, addig is súlyos másodpercek telnek el.

De vajon ezek a másodpercek TÉNYLEG léteznek? vagy mindez csak egy puszta illúzió?

Bár meglepő módon a fizikusok nagy része tisztában van az idő mivoltával, és illúzióként kezelik, mi mégis eszerint éljük az életünket. Az idő ugyanis meghatározó az emberiség számára.

Az elméleti fizikus Lee Smolin "Újjászületett Idő" című kötetében hosszan érvel elképzelése mellett. A könyv bemutatóján a Rubin Museum of Artban Warren Meck idegkutatóval beszélgetett arról, hogy az idő egy valós létező, nem pedig az emberi elme legnagyobb illúziója, ahogy a szakma véli.

Az idő mindenek felett áll. És szorosan kapcsolódik az adott létező pillanat valóságához.

Einstein általános relativitáselmélete szerint az idő mindössze a tér egy újabb dimenziója, amely minden irányban átjárható, és az egymást követő percek elképzelése mindössze a fejünkben létezik.

Az idő múlása nem valós, mégis képes egy óriási dologra. segít megérteni a fizika és a tudomány törvényeit.

A természeti folyamatok nagy részét csak az idő segítségével tudjuk leírni, máshogyan nem.

Az időn kívül létező törvények felfoghatatlanok számunkra. ha a törvény ugyanis csak létezik, előzmények és folyamat nélkül, akkor arra nincs is magyarázat.

A törvény megértése a fejlődésben a változásban rejlik. És változni csak az idő segítségével lehet.

Ha a fizikai törvények az időnek alávetettjei és idővel fejlődnek, akkor kell egy nagyobb törvény, ami befolyásolja, irányítja evolúciójukat.

De akkor ennek a törvénynek az időn kívül, afelett kéne állnia, hogy befolyásolhassa a többi idővel való változását.

A meta-törvény dilemma éppen ehhez kapcsolódik. Ha ezt az elméleti dilemmát képesek leszünk feloldani, az óriási löketet adhat mind az elméleti, mind pedig a gyakorlati ismereteinknek a világról és az időről, univerzumról.

"Hiszem, hogy ez a meta-törvény dilemma megoldható. Úgy tartom, hogy a XXI. századi kozmológia irányát döntően fogja befolyásolni, hogy jól sikerül-e megoldani a dilemmát." - jelentette ki Smolin.

Az egész kérdéskör az emberi öntudat szempontjából is iszonyatosan fontos. Hisz gondoljunk csak bele:

Ha az idő illúzió, akkor annak az a következménye, hogy a múlt és a jövő egyaránt fix, megváltoztathatatlan az ember számára.

Ha a jövőnk eleve meg van írva, és kőbe van vésve, akkor az idő mellett minden emberi érték vagy tett is egyfajta illúzió.

OSZD MEG másokkal is!

rejtély rejtélyke időutazás filozófia idő fizik atudomány


Megtekintések száma: 256471





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet