Az időutazás LEHETSÉGES, és erre megvan a bizonyíték a tudósok szerint! Áttörés küszöbén?

2023. augusztus 7., hétfő




Az időben való előreutazás nagyon is lehetséges, azt is elmondjuk, hogyan!

Az emberiséget a gondolkodás kezdete óta foglalkoztatja az időutazás gondolata. Számos film, de még a popkultúra is eljátszadozott a gondolattal, hogy mi lenne, he vissza lehetne utazni a múltba, és megváltoztatni a jövőt.

Az időutazás ugyanakkor nagyon sokáig csak egyfajta vágyálom maradt, és a fizikusok rendre csak azt mondták, hogy nem lehetséges. Aztán az 190-as években felbukkantak különféle elméletek, melyek kimondták, hogy nagyon is lehetséges az időben előre utazni.

Az időben való előreutazás ugyanis már ma sem sci-fi. Sőt, bizonyos értelemben mindig időt utazunk.

Akkor is, mikor a tükörbe nézünk, hiszen egy másodperc tört részével korábbi tükörképünket látjuk magunk előtt, mivel a fénynek is meg kell tennie egy rövid utat, mire a szemünkbe jut a látvány.

Ha egy űrhajóval fénysebességre kapcsolnánk, akkor előre tudnánk utazni az időben, kivel számunkra nagyságrendekkel lassabban telne az idő. Erre ugyan még technológiánkból kifolyólag nem vagyunk képesek, de az elméleti és fizikai modellek egyértelműen bizonyítják, tehát előre utazni nem is olyan nagy kunszt az időben.

Ilyenkor, míg mi néhány évet "öregedünk", addig a Földön, és más, hozzánk viszonyított helyen az univerzumban évtizedek telnek el. Vagyis mire visszaérnénk a Földre, néhány évvel lennénk öregebbek, ellenben a Földön mindenki meghalna, akiket korábban ismertünk.

De mi a helyzet az időben való visszautazással? Ezzel kapcsolatban már sokkal megosztóbb a tudomány álláspontja.

Mai tudásunk szerint a féregjáratok az Einstein-egyenlet megoldásai, így nem kizárható a létezésük. Azt viszont nem tudjuk, hogy a gyakorlatban is léteznek-e. Bár a legújabb kutatások sejtetni vélik, hogy létezhetnek, de még mindig nem egyértelmű az, hogy ez hogyan is lehetséges, és hogy milyen működésük lehet.

Az sem biztos, hogy tudjuk, mi van a féreglyukak végén, és hogy valóban az idő és a tér egy másik pontján kötnek-e ki, de vannak még ennél is nagyobb gondok.

A féregjárat úgynevezett instabil megoldása az Einstein-egyenletnek, ami azt jelenti, hogy a zavarás hatására rögtön megszűnik, és nem tér vissza a nyitott állapotba.

Emiatt ha beledobnánk valamit, vélhetően rögtön bezáródna. A bezáródás pedig gyorsabb lenne annál, mint hogy valaki átjuthatna rajta. Gyakorlatilag nem lehetne átjutni rajta mai technológiai és fizikai tudásunk szerint.

Ugyanakkor nem lehetünk biztosak benne, hogy a féregjáratokon semmilyen módon nem lehet áthaladni. Ez csak jelen technológiai korlátjaink szemszögéből tűnik lehetetlennek, ahogyan korábban repülni volt képtelenség, és senki sem gondolta, hogy vasszerkezetekkel a levegőben lehet maradni hosszabb ideig.

Ezért sosem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy mi lehetetlen, és mi lehetséges. Talán a jövő évtizedeiben, évszázadaiban olyan dolgokra nyílik majd lehetőségünk, melyek ledöntik előttünk az idő korlátait.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek időutazás


Megtekintések száma: 84408





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet