Az időutazás ma ismert lehetséges módjai a tudomány szerint

2016. november 30., szerda
Az időutazás egyre több elméleti fizikus szerint lehetséges. A tudomány ráadásul több olyan módszert ismer, melyek segítségével – legalábbis elméletben, de – lehetséges az időben utazni.

Visszautazni az időben, és megváltoztatni a múltat. Visszamenni régi helyekre, újra átélni emlékeket, és találkozni a rég elhunyt szeretteinkkel.

Az időutazós utópisztikus gondolata és vágya mindig is ott motoszkált az emberiségben, annak ellenére, hogy a tudomány nagyon sokáig merő képtelenségnek tartotta azt, hogy valaki a téridő folyosóin ide-oda haladva vissza tudjon utazni saját születése előttre.

A tudomány ma már számos olyan elméletben kivitelezhető lehetőséget ismer, mely lehetővé teszi az időutazást. Igaz ezeknek egy jó részét lehetetlen kivitelezni,d e nagyon fontos már az a gondolat is, hogy elméletben bizonyítottan utazni lehetne az időben ezekkel a módszerekkel.

Kvantum réseken át

Stephen Hawking is egyetértett abban a felvetésben, hogy elméletileg lehetséges lenne időt utazni a kvantum réseken át. Ezek az aprócska rések azonban annyira kicsik, hogy nem ismerünk olyan technológiát, anyagot, melyekkel fel lehetne nagyítani ezeket a réseket.

De miről is van szó pontosan? Gyakorlatilag olyan, a téren át nyíló féreglyukakról, melyek kellő méretűre felnagyítva át tudnának juttatni egy űrhajót, vagy egy embert egy távoli térpontra egy meghatározott időben. Ilyen féregjáratokra még nem találtak bizonyítékokat, de létezésük egyes modellek szerint erősen valószínűsíthető.

Sebesebben a fénynél

A fénynél semmi sem mehet sebesebben. Ez az Einstein egyik híres egyenletének végkövetkeztetése, amit ugyan nem lehet megszegni, de kicselezni állítólag igen, és ebben egyre több fizikus biztos. Ha egy űrhajót a fény sebességére gyorsítanánk fel, akkor azzal lehetséges lenne előre utazni az időben, de csakis előre.

Ha a mai technológiákat felhasználva sikerülne is olyan űrhajót építeni, ami elegendő üzemanyagot tudna magával vinni ahhoz, hogy elérje a fénysebesség 99,99 százalékát, annak hat évre lenne szüksége a gyorsuláshoz.

Fekete lyuk

Talán ezt a módszert ismerte legkorábban az emberiség, és ezt mondanák a legtöbben, ha valaki megkérdezné tőlük, milyen módokat ismer jelenleg az időutazásra. A fekete lyuk modell azonban több szempontból is lehetetlen. Egyrészt nem tudunk olyan űrhajót építeni, ami képes átjutni egy fekete lyukon, másrészt nem lehetünk biztosak benne, hogy mi is van a fekete lyuk eseményhorizontján túl.

Bármi lehet, erre már rengeteg elmélet született. Lehet például a pokol, a mennyország, egy másik univerzum, egy buborékvilág, vagy egy tér nélküli anyagtalan massza is. Ennek ellenére úgy tartják, hogy a fekete lyukban talán egy titkos féregjárat található, mely kitűnő eszköz lehet az időutazásra.

A végtelen henger esete

Ez a módszer nagyon-nagyon elméleti, és a valóságban elvileg teljességgel kizárt, hogy ilyen létezzen, vagy ilyet meg lehessen alkotni, de sokan ide sorolják a végtelen henger esetét is, mert elméleti szinten valóban lehetségessé teszi az időben való utazást.

Ezt a fizikai elméleten nyugvó „időgépet” 1935-ben Willem Jacob van Stockum alkotta meg. Ha egy félvégtelen – ami azt jelenti, hogy anyagban véges - hosszú hengert legalább fél fénysebességgel forgatunk a hossztengelye körül, és valami ezt a hengert valamilyen irányban megkerüli, akkor bizonyos pályákon az visszajut a múltba. Ezt a jelentséget “frame-dragging”-nek is nevezik, nevezik, és a forgó fekete lyukak környezetéről készített felvételeken meg is figyelték.

Lézerfény gyűrű

2001-ben egy bizonyos Ronald Mallett, aki az Amerikában található Connecticut Egyetem fizika tanszékén tanító kutató volt, létrehozott egy olyan időgép ötletet, mely némileg már a gyakorlati dolgokra is támaszkodik, és akár működhet is.

Szerinte, ha elég nagy energiájú vagy eléggé lelassított lézerfényt gyűrűvé alakítunk, akkor ennek jelentős hatása lehet a téridőre.

Itt nem csak arról van szó, hogy a tér meggörbülhet a gyűrűben, hanem még az idő is eltorzulhat. Sőt, egyes számítások szerint akár helyet is cserélhet a tér, és az idő, bár ezt senki sem tudja, hogyan is kell elképzelni. Az idő ly módon egy hurokszerű csapdába esik.

Ekkor a bent lévő személy számára az a furcsa jelenség lép fel, hogy amit kívülről időnek érzékelt, azt most térnek érzékeli, így mozoghat benne.

Hogyan valaha e közelébe jutunk-e annak, hogy az egyik módszert mégis megvalósítsuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy képesek leszünk az időben utazni.

De akkor már találkoznunk kellett volna időutazókkal, ha a jövőben felfedezzük, nem? Ezt a kérdést sokan felteszik, a válaszokból pedig szintén rengeteg létezik.

Egyesek szerint azért nem láttunk még időutazókat, mert látatlanok, mivel nem képezik részét az adott kornak, és az adott térnek, mivel többlet energiát jelentenek az eredeti világhoz képest.

Mások szerint mindig is köztünk jártak, és rengeteg bizonyíték utal a létezésükre.

tudomány rejtély fizika rejtélyek időutazás téridő


Megtekintések száma: 17108

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet