Az igazi Rothschild sztori – A család, amelynek nevét mindenki ismeri

2020. december 23., szerda




Kevés olyan gazdag család létezik, amelyről annyi történet, legenda, összeesküvés elmélet kering világszerte, mint a Rothschild famíliáról. Kétségkívül ők teremtették meg a határokon átnyúló bankrendszerek alapjait...

Nagyon kevés olyan meghatározó család van a világon, mint a Rothshildok. Talán a Rockefellerek, melyek történetét már bemutattuk a növekedés.hu-n.

A Rothschildok története az 1740-es években, Frankfurtban kezdődik. Ott, a zsidó negyedben született meg Mayer Amschel Rothchild, akinek ősei már jó 200 éve éltek a német városban. Nevük is innen származik, házukon egy vörös pajzs, (roten schild) volt látható. 

A család hagyományosan ruhákkal kereskedett, később azonban már pénzváltással is foglalkoztak. Mayer Amschel 12 éves volt, amikor apja elhunyt, 1755-ben. 

Ekkor egy zsidó céghez küldték Hannoverbe tanulónak. Frankfurtba 1764-ben érkezett vissza és ritka érmékkel, medálokkal, antik árukkal kezdett el kereskedni. Így gazdag gyűjtőket ismerhetett meg. 

A banküzletbe az 1790-es években vágott bele. Egyik legvagyonosabb patrónusa Hesse-Kassel tartománygrófja lett, aki abból csinált pénzt, hogy más uralkodóknak zsoldosokat kölcsönzött.

Nagyon kevés olyan meghatározó család van a világon, mint a Rothshildok. Talán a Rockefellerek, melyek történetét már bemutattuk a növekedés.hu-n.

A Rothschildok története az 1740-es években, Frankfurtban kezdődik. Ott, a zsidó negyedben született meg Mayer Amschel Rothchild, akinek ősei már jó 200 éve éltek a német városban. Nevük is innen származik, házukon egy vörös pajzs, (roten schild) volt látható. 

A család hagyományosan ruhákkal kereskedett, később azonban már pénzváltással is foglalkoztak. Mayer Amschel 12 éves volt, amikor apja elhunyt, 1755-ben. Ekkor egy zsidó céghez küldték Hannoverbe tanulónak.

Frankfurtba 1764-ben érkezett vissza és ritka érmékkel, medálokkal, antik árukkal kezdett el kereskedni. Így gazdag gyűjtőket ismerhetett meg. A banküzletbe az 1790-es években vágott bele. Egyik legvagyonosabb patrónusa Hesse-Kassel tartománygrófja lett, aki abból csinált pénzt, hogy más uralkodóknak zsoldosokat kölcsönzött.

A Rothchild család finanszírozta például Wellington első hercege, Arthur Wellesley hadjáratát Napóleon ellen, az úgynevezett “félszigeti háborút”. (Az 1808-tól 1814-ig tartó háború a napóleoni háborúk egyik mellék hadszíntere volt. Spanyolországban függetlenségi háborúnak, Portugáliában francia inváziónak, Franciaországban spanyol háborúnak, 

Katalóniában a franciák háborújának nevezték. 

A spanyol, portugál és brit seregek küzdöttek Bonaparte Napóleon hadai ellen az Ibériai-félszigeten. „Kalapács és üllő”-hadjáratként szokás jellemezni, amelyben a Wellington első hercege által vezetett 40–80 000 fős brit–portugál seregek alkotta „kalapács” szétzúzta a francia hadsereget a spanyol reguláris haderő és gerillák, valamint a portugál milícia alkotta „üllőn”.)

Az öt fiú megfogadta apjuk tanácsát és szoros kapcsolatban maradt egymással. Ehhez azonban az kell, hogy a hírek gyorsan és akadálytalanul áramoljanak közöttük - ők már akkor tudták, hogy az információ hatalom. 

Európában egyedülállóan gyors futárszolgálatot építettek ki, ami olyan hatékony volt, hogy 1815-ben Napóleon waterlooi vereségének hírét Nathan Mayer tudta meg elsőként Londonban - egy brüsszeli futár révén. Viktória angol királynő és Albert herceg is a Rothschild futárok segítségével kommunikált a kontinenssel...

Mayer Amschel valamikor a ‘60-as évei végén hunyt el, a frankfurti zsidó temetőben ma is látható a sírja. Végakarátban közölte, hogy a családi üzletet kizárólag a fiai vihetik tovább, más tulajdonos nem lehet. Lányait és azok férjeit, valamint gyerekeiket kizárta az örökségből. Napóleon bukását követően a családi üzlet főleg az angol, francia és más államok államkötvényeire koncentrált, ugyanakkor nagy hasznot húztak az ipari forradalomból is.

Gyárakba, vasúthálózatokba és szénbányákba fektettek. 

Az ipari és a politikai szférát egyaránt hitelezték. Befolyásuk abban is megnyilvánult, hogy részei lettek az arisztokráciának sorra a szerezték a “von”, vagy a “de” előtagokat nevükhöz. Kortársaik a “zsidók királyainak”, a zsidó közösségek pedig a “mi királyi családunknak” nevezték őket.

A Rotschildokról szóló könyvében (The World’s Banker, A világ bankára) Niall Ferguson a reneszánsz Firenze Medici uralkodóihoz hasonlította őket, akiknek befolyása és hírneve nem tűnt el az évszázadok elmúltával - mint sok más gazdag családé.

Palotákban éltek, csodálatos kerteket építtettek, támogatták a művészeteket, hatalmas gyűjteményeik lettek, bort és pezsgőt termeltek. A család angol ága tudósokat és Derby-győztes versenylovakat adott az országnak. 

Nathan Mayer Rotschild igen jó viszonyban volt Lord Liverpool miniszterelnökkel az 1820-as években, és Wellington hercegének legfontosabb pénzügyi tanácsadója volt egy évtizeddel később. 

Fia és örököse Lionel lett az angol törvényhozás első zsidó parlamenti képviselője. Az ő gyermeke, Nathaniel pedig az első Lord Rotschild. A család címerében öt nyílvessző található, ami az öt alapító testvért szimbolizálja.

A családról megszámlálhatatlan összeesküvés elmélet kering szerte a világban, s mint a konspirációs teóriáknak általában, ezeknek is van némi - inkább kevesebb, mint több - igazságmagva, máskülönben nem hinnék el őket az emberek. 

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 125137





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet