Az indiai kötélmutatvány rejtélye

2017. március 5., vasárnap




Te tudod, annak idején a fakírok, akik ezt gyakorolták, hogyan csinálták? A mai napig nem sikerült megfejteni a titkát.

Létezik egy trükk, amit már nem is trükknek illik hívni, hanem igazi varázslatnak. Merthogy az, mivel a trükk utolsó végrehajtása óta sem sikerült senkinek rájönni, hogyan csinálhatták.

Rengeteg legenda és különféle leírás kering erről a tényleg észveszejtően zseniális mutatványról, melyet indiai fakírok gyakoroltak.

Csak nagyon kevesen tudták megcsinálni, egész Indiában csupán egy maroknyi olyan képzett fakír volt, aki rendelkezett az ehhez szükséges testi és lelki erővel.

De miről is van szó? Lássuk hát a trükköt, aminek a megoldása még ma is rejtély!

A trükk lényege az volt, hogy megjelent egy nagyon öreg fakír a színen, majd egy különös, fülbemászó dallamot kezdett játszani fafurulyáján.

Ekkor egy korábban összetekeredett kötél kezd el előbújni, majd kinőni az elé letett kosárból. Mikor a kötél megfeszül, akkor egy rejtélyes segítő, - mindig egy kisfiú - mászik elő szintén a kosárból, és eltűnik a felhők között.

A kötélre felmászó fiú hirtelen eltűnt vagy testrészeire szakadva a földre zuhant, majd csodálatos módon összerakták, majd újra életre kelt.

Senki sem tudja, hogy mi lehetett a trükk titka. És persze ahogyan az lenni szokott, az évek során sokszor felmerült az, hogy az egész csak egy átverés volt, egy legenda, mely elterjedt.

Azonban rengeteg alátámasztása, bizonyítéka van a trükknek, így az emberek ma is úgy gondolják, hogy ez a trükk egy valóban létező trükk volt.

Már egészen korai feljegyzésekben is szerepeltek azok a fakírok, akik ezt a trükköt tudták. A legkorábbi elírása egy arab utazó, Ibn Battúta beszámolója alapján maradt fönn.

Részletesen, és nagy csodálattal mesélt arról a különleges csodáról, melyet a fakír a mutatvánnyal elé tárt. Ő sem, sem senki más, akivel beszélt, nem jött rá a trükk titkára.

Eredetileg Kínában, Hangcsou városában látta legelőször ezt a mutatványt még 1346-ban. De említést tesz egy magányos vándorművészről egy 1566-ból fennmaradt feljegyzés is, aki a német Magdeburg városában lépett fel ezzel a látványos trükkel.

Egy 1566-ból fennmaradt feljegyzés egy vándorbűvészről szól, aki a trükköt a németországi Magdeburg városában adta elő. 1907 körül Maskelyne angol illuzionista és néhány társa évi 5000 fontot ajánlott annak, aki meg tudja csinálni ezt a mutatványt és elárulja nekik titkát, melyre nem sikerült rájönniük a bűvészeknek.

1919 január 15-én is látta a mutatvány egy hadnagy, egy bizonyos F.W. Holmes. Ő még fényképeket is készített, hogy megörökítse a mutatványt, mert alig akart hinni a szemének.

A titkát azóta sem adja ez a trükk, és mára már szinte alig van olyan képzett fakír, aki meg tudja csinálni ezt a mutatványt.

Rengeteg különféle elmélet létezik róla, hogy hogyan csinálják, de nem tudni, melyik jár a leginkább közel az igazsághoz.

Az egyik elmélet szerint a fakír a különös, általa játszott dallammal transzba, egyfajta speciálisan hipnotikus állapotba ejti a közönséget, így azt láttat, amit akar.

Egy másik elmélet szerint a kötelet egy vékony, alig látható fonál segítségével egy rejtett segítő irányítja, és kezdi el lebegtetni.

Egy harmadik előképzelés arról szól, hogy a látszólag merev, megfeszült kötél egy sor egymásba illeszkedő, bambuszból készült láncszemből áll. Amikor a láncszemgyűrűk a helyükre pattannak, akkor a kötél megfeszül, és mászhatóvá válik. Ekkor mászik fel rá a kisgyermek segítő.

Azonban egyik elmélet sem tud mit kezdeni azzal, hogy egyes beszámolók szerint ezek a kötelek sokszor az égig értek, és amikor a kisfiú felment a tetejére, eltűnt, majd darabokban hullott vissza a földre.

Mi van, ha nincs is evilági magyarázata a trükknek? Mi van, ha a fakírok az asztrális világ egy meg nem értett jelenségét használják fel a varázslat során?

rejtély rejtélyek


Megtekintések száma: 70226





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet