Az iráni külügyminiszter szerint lehet, hogy elkerülhetetlen a háború

2019. szeptember 23., hétfő




A harmadik világháború kirobbanása előtti pillanatoknak vagyunk tanúi?

Nem biztos, hogy elkerülhető a háború a térségben – jelentette ki Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter az amerikai CBS televíziónak adott interjújában vasárnap, írja az MTI.

Az iráni diplomácia vezetője úgy fogalmazott:

„Nem bizakodom, hogy elkerülhetünk egy háborút”. Ugyanakkor leszögezte, hogy hazája nem kezdeményez háborút. De „bárki kezdeményezzen is háborút, biztosan nem ő fejezi be” 

– tette hozzá.

Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon ezen mit ért, Zaríf azt felelte: 

„Ez azt jelenti, hogy a háború nem lesz korlátozott”.

A perzsa állam külügyminisztere rossz döntésnek, „helytelen iránynak” nevezte az amerikai kormányzat pénteki bejelentését, amely szerint Washington katonákat és fegyvereket küld Szaúd-Arábiába.

„Nem hiszem, hogy ez a megközelítés segít. Szerintem a jemeni háború befejezése segít” – fogalmazott.

Az iráni külügyminiszter megismételte, hogy a szaúdi olajlétesítmények ellen a múlt héten elkövetett dróntámadásban Teheránnak „nem volt szerepe”.

Mohamed Dzsavád Zaríf múlt csütörtökön még háborúval fenyegetett abban az esetben, ha Szaúd-Arábia vagy az Egyesült Államok támadást intézne hazája ellen. 

A CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában akkor azt mondta: „Mi nem akarunk katonai konfrontációt, de egyetlen pillanatig sem fogunk habozni, hogy megvédjük területeinket”.

A külügyminiszter akkor a jemeni húszikat okolta a szaúdi támadásért

. A CNN-interjúban azt is leszögezte: Teherán nem akarja újratárgyalni az atomprogramjára vonatkozó megegyezést abban az esetben, ha Washington nem oldja fel az Irán ellen hozott szankciókat.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes hihetetlen durva politika


Megtekintések száma: 22338





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet