Az ókori maja városok titkos helyei: ezt te sme gondoltad volna...

2023. augusztus 19., szombat




A legújabb technológiákkal keresik az ősi templomokat, tavakat, barlangokat a régészek és kutatók.

Az ősi civilizációk közül a majákat nevezhetjük az egyik legrejtélyesebb népnek. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy csak a közelmúltban fedezték fel a maják titkait, amiket hatalmas építményekben, több száz hieroglifával titkosítottak.

A régészek és kutatók a mai napig a legmodernebb technológiákkal próbálják felfedezni a maják templomait, rejtett helyeit, szent tavait, barlangjait, amelyek közül némelyik a turisták előtt is nyitva áll, míg más helyekre nem tehetik be a lábukat.

A feliratok temploma, Palenque: A helyi uralkodó sírja fölé építették a templomot, aminek belső falaira 617 hieroglifát írtak az ősi maják. A feliratoknak csak egy részét sikerült megfejteni. A piramis tetején egy 3 emeletes terem található.

Az uralkodó kincsekkel és tárgyakkal teli sírját 1949-ben, az egyik kamrában fedezték fel a kutatók.

A Nagy Jaguar Temploma, Tikal: 1848-ban fedezték fel az ókori maja várost, 1962-ben pedig az uralkodó titkos sírjának bejáratát is sikerült megtalálniuk a régészeknek, akik a templom tetején keresztül jutottak be a sírba, ahol egy titkos alagútra bukkantak.

A régészek jaguárbőröket, gyöngyöket, ékszereket találtak, míg az uralkodó mellkasán egy nagyon értékes nyaklánc feküdt.

A Balancanché barlangok: A Chichen Itzában induló turisták útvonalában általában nem szerepelnek a mesés légkörű Balancanché barlangok, amelyek a maja templomkomplexumtól 2,8 kilométerre találhatóak.

Maga az elnevezés a „szent jaguár trónbarlangjára” utal, a maják pedig több, mint 3000 évvel ezelőtt vallási szertartásokra használták. 1959-ben a helyi vezető, José Humberto Gómez találta meg az egyik barlangban azt a zárt bejáratot, amely ősi műtárgyakat rejtett. A barlangkomplexum egyik leghíresebb szobája a maja világfát jelképezi, ami összeköti a földet az éggel és az alvilággal.

Az ókori város Tulum: Tulum az egyetlen olyan maja város a Karib-tenger partján, a Yucatan-félszigeten, ami 40 láb magason áll. A többi maja várossal ellentétben, Tulum köré falakat építettek, hogy ezzel védjék a várost az északi nomád törzsekkel szemben.

Bonampak falfestményei: 1946-ban, a véletlennek köszönhetően, fedezte fel Giles Healey amerikai fotós a Yaxchilan közelében található várost. A Bonampak elnevezés „festett falat” jelent, napjainkban pedig az egész világon ismerik a gyönyörű falfestményei miatt.

Az itt található falfestményeken felfedezhetően a maja uralkodók, táncoló emberek, zenészek, harcok és áldozati rituálék.

Kukulkan templom, Chichen Itza: 1880-ban készítették az első fényképet a dzsungelben rejtőző piramisról, aminek 9 platformja, 4 lépcsője és az év napjainak számával megegyező, 365 lépcsőfoka van.

Az őszi és tavaszi napéjegyenlőség idején, 5 óra után, egy kígyó árnyéka látható a Kukulkannál. A közel 3 órán át tartó, több ezer turistát vonzó, jelenség szeptemberben lefelé, márciusban felfelé halad.

A piramis másik különlegessége, hogy a kövek felső rétegének eltávolításával láthatóvá válik egy kisebb piramis, míg abban egy még kisebb harmadik található, aminek belsejében titkos szobát találtak.

A közelmúltban történt felfedezés akkor történt, amikor a kutatók a talaj mágneses-földi feltárásán dolgoztak. Ekkor derült ki, hogy a Kukulkan piramis alatt 65 lábnyival, földalatti tó rejlik. A régészek arra a lesújtó következtetésre jutottak, hogy a víz fellazíthatja a talajt, ami miatt előbb-utóbb megsemmisülhet a piramis.

A Kukulkan valamiféle rezonátor lehet. Amikor az emberek felmásztak a lépcsőn, akkor olyasmit hallottak, ami az erdőkben élő, a maják számára szent, Quetzal madár hangjára hasonlított. A piramist akkor zárták le, amikor 2006-ban egy turista leesett a lépcsőn.

OSZD MEG másokkal is!

rejtély érdekes ősi idegenek maják rejtéyek


Megtekintések száma: 59769





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet