Az Opus Dei sötét titka - a szent maffia tartja uralma alatt a Földet

2023. június 28., szerda
Megalakulása óta titkos kapcsolatokat tart fenn kétes politikai és gazdasági körökkel, s módszerei is leginkább a szervezett bűnözésre, illetve a titkosszolgálati szervezetekre jellemzőek.

Ha meghalljuk az Opus Dei szót, a legtöbben önkéntelenül is Dan Brown: A Da Vinci kód című veretes bestsellerére gondolunk, melynek aktív főszereplői voltak a nem éppen szentnek beállított Opus Dei papok.

Az Opus Dei sokszor van említve szent maffiaként, majd meglátod, hogy nem véletlenül.

Eredetileg egy spanyol pap, Josemaría Escrivá de Balaguer alapított Madridban, 1928. október 2-án.

A szervezet meghirdetett célja a tagjai, követői részére a keresztény szellemiség, a katolicizmus erősítése saját hivatásbeli munkával, a családi és a társadalmi életben végzett szerepvállalással. 1992-ben II. János Pál pápa boldoggá avatta az alapítóját. 2002-ben szentté avatása történt a Szent Péter Bazilikában.

Nagyon sok különféle legenda keringett az elmúlt években az Opus Dei belső világáról.

A tagok ugyanis sokak szerint egyfajta agymosáson mennek keresztül, és volt tagok is hasonló dolgokról számoltak be.

Az alapítóról azt tartják, hogy fasiszta nézeteket is vallott. Az Opus Deit kritikusai azért tartják szektának, mert vannak szektariánus jellegű, megkérdőjelezhetetlen szabályaik és kötelezettségvállalásaik, melyek a titkos társaságok felé mutatnak. Ugyanakkor ennek ellenére a társaság nyílt, vagy legalábbis egy része az, hogy a közvéleményben elaltassák a gyanút.

Egyfajta beszervezések is valóban átestek az egyes új emberek, mintha egy szervezett bűnbanda működését látnánk. Nagyon sokat politizáltak a háttérben, és kétes politikai szereplőkkel és gazdasági folyamatokkal voltak kapcsolatban a megalakulásuk kezdete óta.

A szent maffia név tehát úgy ragadt rájuk, hogy mindenki meg volt győződve róla, hogy a Vatikánba beépülve hatalomgyakorlásként egyre nagyobb pénzeket forgattak meg a szervezeten belül.

Komoly befolyással bíró titkos társaság lenne tehát az Opus Dei? Egy olyan mérhetetlen anyagi befolyással bíró szervezet, mely képes ráhatni a világ alakulására, kénye kedve szerint?

Korábban az a vád is megillette őket, hogy tagjaik között több szabadkőműves is volt.

Az Opus Dei és Louis Vallis között sikerült kimutatni a kapcsolatot. Ő volt a spanyol Banco Popular elnöke és egyben vezérigazgatója. Hatalmas pénzek mozogtak a kezében, melynek egy része az Opus Deibe is befolyt, hogy tisztára mossák.

Ugyanis az Opus Dei egyfajta pénzmosodaként is működhetett az állítások szerint, ahová a lelkes és nagy vagyonú támogatók "leadták" kétes ügyletekben szerzett pénzüket, hogy az Opus Dei kifehérítse.

Ezekből adódóan bár a Dan Brown regényben felvázolt kép az Opus Deiről nem teljesen valós, és tartalmaz számtalan fikciós elemet, összességében nézve valóban olyan képet fest, mely történelmileg nagyjából helytálló a szent maffiával kapcsolatban.

OSZD MEG másokkal is!

vallás vatikán történelem egyház titkos társaságok


Megtekintések száma: 181306

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet