Az örök élet és a visszafiatalítás küszöbén a kutatók: 2030-ra mindenki örökké élhet

2023. március 18., szombat
Hamarosan örökké áélhetünk és az idős emberek képesek lehetnek visszafiatalítani magukat.

Amerikai kutatók felfedezése szerint a nyirokrendszer kapillárisai igen fontos szerepet játszanak a bőrszövet és a haj regenerációjában.

A Rockefeller University kutatócsoportja a Science folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy vizsgálataik szerint a nyirokrendszer kapillárisai szinkronizálják a bőrszövetek és a hajhagymák regenerációját.

Figyelembe véve a mindennapok során a bőrt értő erőhatásokat és kopást, a bőrszövetnek hatalmas regenerációs potenciálra van szüksége. 

A bőrszövetben elszórtan, apró „niche”-ekben, azaz tápláló mikrokörnyezetben őssejtek találhatók amelyek igen fontos szerepet játszanak a megújulási folyamatban. 

Túl sok újonnan képződő szövet azonban rákosodást idéz elő, míg túl kevés új szövet az öregedés folyamatát gyorsíthatja fel. 

Mostanáig a tudósok nem voltak biztosak abban, hogy az őssejtek a niche átformálásával más sejteket is képesek lennének arra utasítani, hogy új bőrszövetet képezzenek, ám a mostani kutatás ennek a folyamatnak a mechanizmusát tárta fel, azaz egy molekuláris koordináló eszközt, melyet az őssejtek jelátvitelre használnak.

A mechanizmus feltárása során a kutatók a niche egy új komponensét is felfedezték: a nyirokkapillárisok egy olyan specializált típusát, amely képes a szövetekbe immunsejteket szállítani, illetve képes onnan elvezetni a felesleges folyadékot és a toxinokat.

Ezek a kapillárisok egy olyan hálózatot alkotnak az őssejtek niche-ei körül az egyes hajhagymákban, hogy összeköttetést biztosítanak egy hajhagyma összes niche-e között.

Az itt található őssejtek pedig olyan molekulákat bocsátanak ki, amelyek megindítják vagy leállítják a folyadékelvezetést, azaz szabályozzák a környező szövetek folyadék-összetételét, és végső soron szinkronizálják a szövet regenerációs aktivitását. 

A kutatók szerint új eredménynek tekinthető a nyirokrendszer ilyen szintű részvétele a regeneráció folyamatában, illetve a felfedezés új terápiás célpontok azonosítását teheti lehetővé bizonyos sebgyógyulási problémák és a hajhullás kezelésében.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány örök élet


Megtekintések száma: 53969

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet