Az orosz hadgyakorlat lehet a harmadik világháború előfutára?

2017. július 21., péntek
Sokak szerint kísértetiesen hasonlít a trójaiak falovára. Mi lesz ebből? Globális háború?

Lehet, hogy tényleg a harmadik világháború küszöbén állunk? Szeptemberben olyan orosz hadgyakorlatra kerül sor, amilyenre még nem volt példa. A hatalmas mozgósítás főleg Fehéroroszország területein zajlik majd le.

Ukrajna és a Kelet-Európában állomásozó amerikai csapatok szerint kísértetiesen hasonlít a trójaiak falovára...

Ha ez így van - ami Putyin természetesen, mint mindig, tagad - akkor ebből akár egy háborús kataklizma is kirobbanhat.

Tényleg van esély egy esetleges konfrontációra, és világháborúra?

Bár Oroszországnak nincs ártó szándéka, nem mindig lehet nekik hinni, mint ahogyan azt a történelem oly sokszor igazolta.

Az oroszok igyekeztek megnyugtatni a NATO-t, hogy a hadgyakorlat a nemzetközi szabályozásnak megfelelően zajlik majd, és eszük ágában sincs hátra hagyni csapatokat, vagy épp megcsinálni az elhíresült orosz falovat. Ennek ellenére sokan ezt a lehetőséget is belelátják a dolgokba.

Hiszen így Putyin és Oroszország is kellő stratégiai előnybe kerülne, és képes lenne benyomulni Európa szívébe is akár.

A másik, amitől sokan tartanak, hogy az oroszok szándékosan ott hagynak ezeken a területeken ezt-azt, amit később fel lehetne használniuk majd egy orosz-ukrán konfliktusban. Ez pedig a világháború során egy óriási előnnyel járna számukra.

A korábbi nagyszabású hadgyakorlat során ugyanis speciális alakulatokat, nagy hatótávolságú fegyvereket és vezető nélküli repülő egységeket is kipróbáltak, ezek egy része csak később került elő folyamatosan.

A NATO szakemberek attól tartanak, hogy most is csempészakció húzódhat a háttérben.

Ráadásul a mostani hadgyakorlat óriási szinteken zajlik. 100.000 gyalogos katonát foglal magában, és állítólag egy nukleáris hadgyakorlatot is.

Hogy ez utóbbira pontosan mi szükség is, az már érdekes, és magyarázatra szorulhat, de a hadsereg száma is igen figyelemreméltó. Ez az elmúlt évek egyik legnagyobb erődemonstrációja Oroszországnak katonai részről.

A gond az, hogy senki sem tudja pontosan, hogy mik Moszkva valódi szándékai. Sokkal nyugodtabbak lennének a NATO szövetségesek, ha látnák, mi is folyik valójában a színfalak mögött.

Oroszország azonban rendkívül titkolódzó a saját hadgyakorlatairól, ez egyfelől azért érthető is.

Érdekes mozgolódások zajlanak mostanában, mely szintén előjele lehet egy kataklizmának annak ellenére, hogy hadgyakorlatok máskor is zajlottak már le az elmúlt években. Most azonban a szokottnál is nagyobb aktivitással történnek ezek meg.

A tervezett időszakban ugyanis a svédek, a lengyelek és az ukránok vonultatják majd fel a haderejüket, emellett tervben van egy hathetes akció mintegy 120 ejtőernyőssel, őket Észtországban, Lettországban és Litvániában vetik be.

OSZD MEG másokkal is

összeesküvés politika harmadik világháború globális kataklizma


Megtekintések száma: 226533

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet