Az orvosi kannabisz fiatalítja az idősödő agyat: elképesztő hatásokat tártak fel

2020. február 24., hétfő
Kutatások szerint az orvosi kannabiszt sikeresen és biztonságosan használhatják fel időseknél, különböző idegrendszeri megbetegedések tüneteinek kezelése során.

A Dent Neurológiai Intézetben (Buffalo, New York) végzett kutatás során kiderült, hogy a kannabisszal kezelt Parkinson kóros, amiotrófiás laterálszklerózisos, Parkinson kóros, gerincvelő-sérültek, MS -ben szenvedő páciensek megszabadultak olyan tünetektől, mint a krónikus fájdalom, alvási zavarok vagy a betegségek okozta szorongásos állapotok.

“Kimutattuk, hogy az orvosi kannabiszt igen jól tolerálják még a 75 év feletti páciensek is és a szer segít nekik a krónikus fájdalom és szorongásos tünetek enyhítésében” 

– mondta Mechtler László orvos a közleményben. 

Hozzátette, hogy az orvosi kannabisz bár sok államban már legális és népszerű kezelési alternatíva a krónikus betegségek és zavarok kezelése során, a kutatások még kezdeti fázisban vannak , főleg az idősebb korosztály terén. 

A kutatási eredmények az Amerikai Neurológiai Akadémia éves ülésén kerültek publikálásra (AAN 2019).

Becslések szerint az amerikai felnőtt társadalom mintegy 80%-ának van valamilyen idült, krónikus betegsége. Emellett további becslések 2.1 millióra teszik az amerikai orvosi kannabisz használók számát.A hatékonyság és a mellékhatások felmérésére a kutatók visszamenőlegesen vizsgáltak 75 éves vagy annál öregebb pácienseket,akik egy neurológiai problémákkal foglalkozó járóbeteg ellátó klinikán jelentek meg.

129 nő és 75 férfi páciens vett részt “New York Állam Orvosi Kannabisz Program”-jában.

Az átlag életkor 81 év volt. 4 hónapon át fogyasztottak THC-t és CBD-t (a kannabisz két fő hatóanyagát) különböző arányokban és rendszeres vizsgálatoknak vetették őket alá. A hatóanyagot szájon át, tinktúra formájában, valamint elektromos párologtató (vaporizátor) segítségével fogyasztották.

Az eredmények szerint a páciensek 69%-a tapasztalt valamilyen fajta tünetcsökkenést.

A leggyakoribb tapasztalat a fájdalom csökkenése volt, amelyet az alanyok 49%-a jelölt meg.

Az alvással kapcsolatos problémák enyhüléséről 18%, ideggyengeség tünetének javulásáról 15%, szorongásos tünetek csökkenéséről 10% számolt be. 

Eleinte a csoport 34%-a tapasztalt mellékhatásokat. Viszont a dózis személyre szabása után ez 21%-ra csökkent. 

A leggyakoribb mellékhatások az aluszékonyság (13%), egyensúlyproblémák (7%), valamint emésztési zavarok (7%) voltak. A csoport 3%-a abbahagyta a szer használatát a mellékhatások miatt.

Érdekes, hogy a csapatban 32%-kal csökkent az opioid tartalmú szerek fogyasztása.

“Eredményeink ígéretesek és jó lendületet adhatnak az orvosi kannabisz további kutatásához, alternatívát kínálva az emberek azon csoportjának, akik krónikus tünetekkel küzdenek.” – jegyezték meg a kutatók.

A tanulmány korlátai a visszamenőlegesség és a saját tapasztalatok alapján összeállított jelentésre való hagyatkozás. További, placebo kontrollált vizsgálatokra is szükség van

-mondta Mechtler László.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 59309

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet