Az ősrobbanás lehet a kozmosz titkának megfejtése?

2016. október 3., hétfő




Ma a tudomány alig tud valamit az ősrobbanásról. Elképzelhető azonban, hogy a Nagy bumm jelenti a világegyetem összes együtthatójának a kulcsát. Ha rájövünk, mi zajlott le, rájöhetünk a szimulált világ keletkezésére.

Manapság egyre több kutató gondolja úgy, hogy szimulált világban élünk. Ez a világ egy olyan világ, mely nem természetes úton jött létre, hanem valaki, vagy valami létrehozta.

Hogy ki, azt nem tudni, sem azt, hogy miért, de sokak szerint maga az ősrobbanás a kulcsa a rejtélynek.

Ősrobbanás: mi volt azelőtt?

Az ősrobbanásról ma már van némi fogalmunk a kozmikus háttérsugárzás és a csillaganyagok folyamatos vizsgálatából. Tudjuk, vagy legalábbis sejtjük, hogy a világegyetem felfúvódás útján jutott el a jelenlegi formájába, azaz a kitágult univerzum állapotába.

De vajon mi volt azelőtt? Mi volt a nagy robbanás előtti pillanatokban? Egyáltalán, voltak-e előtte pillanatok, ha a tudomány ma úgy tarja, hogy tér és idő egyetlen pontba zsugorodva létezett?

Ez a kozmikus rejtély számtalan paradoxont szül, amit nehéz kikerülni.

Az szinte biztos, hogy a világunk valóban egyetlen szingularitásba rogyott pontban létezett az ősrobbanás pillanatáig.

Aztán pedig bekövetkezett az a bizonyos ma sem teljesen ismert kémiai folyamat, ami az ősrobbanás katalizátora volt.

Újra meg újra lejátszódik?

Az már több elmélet kapcsán is felvetődött, hogy az ősrobbanás nem az első ősrobbanás volt már a világ történelme során. Valószínűleg újra meg újra megismétlődik, mint egy végtelen körforgás.

Az univerzum folyamatosan tágul, azonban ahogy a távolságok nőnek, úgy az univerzum egyre hűl, míg végül egy kietlen, hideg és sötét hely lesz. Ezen a ponton fog valószínűleg összeomlani újra.

A világegyetem összeomlására is számtalan modell létezik ma már, melyek azt vetítik előre, hogyan fog minden megsemmisülni.

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint az univerzum egy adott állapotnál fogja magát, és újra egyetlen szingularitási pontba zuhan vissza.

Vagyis minden visszakerül a nulladik dimenzióba, és minden anyag ugyanazzá az ősi poranyaggá alakul vissza, mint ami az ősrobbanást táplálta annak idején.

Aztán pedig idővel minden kezdődik majd elölről. Igen ám, de vajon az első ősrobbanást mi váltotta ki?

Szimulált világ

Ezt a kozmikus oszcillációt még meg lehet magyarázni a csillagászati törvényekkel, és az anyagmegmaradással, de azt már nem, hogy az első ősrobbanást mi válthatta ki.

Márpedig valaminek történnie kellett, ha bekövetkezett. Egy külső erőnek kellett közbeavatkozni, hogy létrejöhessenek a megfelelő kémiai folyamatok. Ezért is gondolják úgy, hogy az ősrobbanás bizonyíthatja azt, hogy egy szimulációban élünk, és a világ egy szimuláció eredménye.

Bárhogyan is, amíg nem tudunk közelebb jutni a Nagy bumm mechanizmusának a megismeréséhez, ez a kérdés nyílt marad, és nem eldöntött, de egyre többen gondolják úgy, hogy egy mesterségesen kreált világban élünk…

tudomány űrkutatás


Megtekintések száma: 124269





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet