Az összes érzelmünket ez a 12 törvény irányítja! Fontos, hogy tudj róla, és irányíthatod a sorsod!

2018. június 4., hétfő




Az amszterdami egyetem professzora, Nico Frijda szerint az alábbi 12 törvény szabályozza érzelmeinket, amit a tudásfája.com hozott le magyarul.

1.A helyzet jelentősége

Minden érzelem egy bizonyos helyzetből fakad, vagyis azonos típusú helyzetek, azonos típusú érzelmeket váltanak ki.

2.Aggódás törvénye

Állandóan foglalkoztat valami, mindig agyalunk valamin, vagyis nagyjából mindig aggódunk azon, hogy “mi lesz, ha…”. Az érzelmeink motivációból, aggodalmakból, és célokból születnek. Ha közömbösek vagyunk, akkor nem érzünk semmit. Az aggódás, bár sokszor inkább negatív töltetű, de lehetővé teszi számunkra, hogy életben maradjunk.

3.Látszólagos valóság törvénye

Csak azokat a dolgokat kedveljük, amelyeket valódinak tartunk. Amiben hiszünk, azonnal érzelemmé változik. Ha valamit látunk, vagy tapasztalunk, érzelemmel ruházzuk fel. Egy hozzátartozó halála akkor realizálódik leginkább, amikor egy olyan konkrét dolog történik, ami hozzá kapcsolódott, pl. a születésnapjának ideje. Abban a pillanatban fog tudatosulni igazából a halála, és negatív érzelemmel ruházzuk fel ezt a napot.

4.Változás törvénye

Minden érzelmünk gyorsan reagál a változásra. A változástól bizonytalannak érezzük magunk akkor is, ha érzelmileg erősek vagyunk.

5.Megszokás törvénye

A rutin biztonságot nyújt, leginkább pozitív érzelemmel ruházzuk fel, hiszen egy megszokott környezet, helyszín, cselekvés stb. mindig biztonságos.

6.Összehasonlítás törvénye

Ha a megszokás állapota fásulttá, egyhangúvá változtat, akkor a stresszt, negatív érzelmeket kapcsolunk ehhez az állapothoz. Ha valami új történik velünk, összehasonlítjuk azt az eddig élethelyzetünkkel, és annak függvényében ítélkezünk.

7.Hedonisztikus asszimmetria törvénye

Bizonyos körülményekhez, helyzetekhez soha nem tudunk hozzászokni, és, ha újra ilyen helyzetbe kerülünk, akkor eluralkodik rajtunk a félelem, és a pánik. Ezzel ellentétben viszont a pozitív jelentőségű események mindig múlandóak, elszállnak.

8.Az érzelmi pillanat megőrzésének törvénye

Úgy tartják, az idő majd megoldja a problémát, azonban a negatív eseményhez kapcsolódó érzés örökre belevésődik a tudatunkban. Tompul, már nem fáj annyira, de nem múlik el. Ha újra megtapasztaljuk ezeket, vagy az ehhez hasonló eseményeket, akkor újradefiniálhatjuk őket.

9.A zártság törvénye

Az érzelmeknek nincsen más céljuk, csak egyszerűen vannak. Amit az érzelmeink diktálnak, azt a biztos útnak gondoljuk, felülírnak minden más törvényt, és célt.

10. Ellensúlyozza az előbbi törvényt

Sokszor mérlegeljük érzéseink következményeit, és ezek függvényében módosítjuk azokat. Megtanuljuk kezelni az érzelmeinket. Tudatában vagyunk annak, hogy ha valamit teszünk, akkor annak következménye lesz, éppen ezért sokszor félünk attól, hogy mit fogunk érezni, ha megteszünk ezt vagy azt.

11.Megvilágosodás törvénye

Minél jobban hiszünk bizonyos helyzetekben, annál gyorsabban fejlődünk szellemi, és érzelmi szempontból. Ilyenkor már képesek vagyunk arra, hogy más szemszögből közelítsünk meg egy adott témát, vagy helyzetet.

12. Legnagyobb haszon

Folyamatosan értékeljük, és kielemezzük érzelmeinket, egészen addig, amíg el nem érjük azt az állapotot, hogy irányítani tudjuk őket.

OSZD MEG másokkal is!

ezotéria spirituális önismeret


Megtekintések száma: 58502





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet