​Az összes kék szemű ember ugyanannak az ősnek a leszármazottja

2020. december 23., szerda
Gondoltad volna, hogy régen mindenkinek barna szeme volt?

Hat-, illetve tízezer évvel ezelőtt élhetett az az illető, akitől minden kék szemű ember származik 

– állítják egy dán egyetem kutatói, a Unilad szerint.

A tudósok már hosszú ideje kutatják a szemek színét befolyásoló OCA2 jelű gént, amelynek elsődleges feladata a szemben található barna színű pigmentek mennyiségének szabályozása.

Eddig úgy gondolták, hogy a kék szem ennek a génnek a helytelen működése miatt jelenhet meg, most azonban kiderült, hogy a kék szemszínért egy HERC2 jelzésű gén tehető felelőssé, amely a megfelelő feltételek teljesülése esetén „kikapcsolja” az OCA2-t, ezáltal láthatóvá téve a kék színt.

A kutatók szerint ez egy mutációnak köszönhető és mivel minden kék szemű emberben ugyanaz a mutáció található, ez arra enged következtetni, hogy mindannyian ugyanannak a kék szemű ősembernek a leszármazottai lehetnek.

Az erről szóló vizsgálatot eredetileg még 2008-ban végezték el, most azonban a Koppenhágai Egyetem szakértőinek sikerült beazonosítani, hogy melyik génmutációról van szó.

„A vizsgálatainkból arra tudunk következtetni, hogy a kék szemű emberek ugyanahhoz az elődhöz kötődnek – magyarázta Hans Eiberg professzor, a dán egyetem molekuláris és sejtgyógyászati karának munkatársa. 

Pontosan ugyanazt az elváltozást lehet náluk megtalálni, a DNS-ük azonos pontján.”

A kutatás arra is rámutat, hogy a zöld szemszín kialakulásának oka a szemben található melanin alacsonyabb szintje.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 2446

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet