​Az új Gateway holdbázis meghajtórendszerét teszteli a NASA

2022. február 1., kedd




Az amerikai űrhivatal szakemberei megkezdték a Holdon felépítendő űrállomás erőforrásainak ellenőrzéseit.

A Power and Propulsion Element (PPE) névre keresztelt alrendszer a NASA Gateway űrállomásának alapegysége lesz majd, amely átjáróként fog funkcionálni a talajra telepített holdbázis és az égitest felett lebegő űrszerkezet között.

A NASA hivatalos közleménye szerint egy hat kilowattos, napenergiával működtethető elektromos rendszerről volt szó a tesztek során, amely a PPE 50 kilowattos egységének egyik alapvető komponensének számít.

Mike Barret, a NASA Glenn Kutatóközpontjának menedzsere és a PPE kifejlesztéséért felelős vezető mérnöke elmondta, komoly előrelépést tettek afelé, hogy még ebben az évtizedben megvalósulhasson minden tudós álma a Holdon.

“Ezeknek a meghajtóknak köszönhetően kritikus alkatrészeket szállíthatunk el a Gateway-re, amely a Hold körül fog keringeni és dinamikus platformot kínálhat majd az űrhajósok számára a szerkezet 15 éves életciklusa alatt.”

A Gateway a NASA Artemis–programjának alappillére, melynek fő célja, hogy 2024-ben ismét ember, köztük az első nő is meghódíthassa a Holdat. 

Az űrügynökség abban reménykedik, hogy a Földünk hűséges követője körül pályára állított állomásnak hála hosszú távú, fenntartható emberi missziókat valósíthatnak meg a közeljövőben.

A NASA a SpaceX közreműködésével finomhangolhatja a Gateway-t, és ha minden az előre tervezett forgatókönyv szerint alakul, akkor az Artemis küldetéssorozat jóvoltából az első misszió 2023-ban kezdetét is veheti.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 26344





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet