​Az új sugárhajtású repülő két óra alatt jut el a Föld bármely pontjára

2020. december 9., szerda




Forradalom a technológiában?

Tudósok már tesztelik az új hiperszonikus sugárhajtású motor prototípusát. Az alapokat egy magyar tudósnak köszönhetik.

Amióta leszállt az utolsó a Concorde is, a nyugati országokban a tudósok inkább az üzemanyag-hatékonyságra és az utasok számának növelésére koncentrálnak, nem pedig arra, hogy minél gyorsabb motorokat fejlesszenek ki - írja a iflscience.

Néhány pekingi tudós azonban most újra a hiperszonikus sugárhajtású motorokkal foglalkozik.

Új innovációjuk, a Sodramjet állításuk szerint akár 19 ezer kilométer/óra sebességre is képes. Ez azt jelenti, hogy az ezzel a motorral felszerelt repülő a Föld bármely pontjára odaérhetne 2 óra alatt.

A Sodramjet a már létező ramjet néven ismert technológiára épít, amelyet azóta fejlesztenek, hogy Albert Fonó magyar feltaláló, és a sugárhajtás egyik úttörője, feltalálta a torlósugár-hajtóművet, majd a gázturbinás hajtóművet is megtervezte.

A ramjet technológiával eddig az volt a baj, hogy a szuperszonikus levegő olyan lökéshullámokat hoz létre, amelyek elolthatják az égő üzemanyagot, így a motor leáll.

Ehelyett Zsonglin Csiang, a Kínai Tudományos Akadémia kutatója Richard Morrison 1980-as tanulmányát vette elő, aki már akkor úgy vélte, hogy a szuperszonikus levegő által okozott lökéshullám elegendő energiát képes feltölteni a motor folyamatos újragyújtására és a sebesség fenntartására. Bár elképzeléseit soha nem alkalmazták, főleg forráshiány miatt. Csiang most megvalósította a Sodramjet ötletét a gyakorlatban is, és szerinte az eredmények önmagukért beszélnek.

A kutatás szerint a Sodramjet motor stabil volt hiperszonikus sebességnél, és hatékonyabban égette el az üzemanyagot, mint eddig bármilyen motor.

Jelenleg a Sodramjet még mindig sok évre van attól, hogy utasszállításra használják.

Valamint továbbra is vannak a működésével kapcsolatos kérdések, de nem kizárt, hogy néhány évtized múlva már a Sodramjet segítségével repülünk, akár néhány óra alatt a Föld másik oldalára.


Megtekintések száma: 3200





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet