Az ürülék és a növények lehet a világ jövőbeni energiaellátásának kulcsa?

2016. június 24., péntek




Most bizonyára mindenki felkapta a fejét. A jövőben egyre több jármű és gépezet meghajtására alkalmas lenne a szerves anyagokból álló massza, vagyis az ürülék, ugyanis nagy mennyiségű biometánt lehet belőle készíteni.

Egyre nagyobb a nyomás az országok kormányain, hogy csökkentsék a károsanyag-kibocsátást.

Mivel a szél- és naperőművek kiépítése óriási költségekkel jár, melyet nem mindenki tud finanszírozni, új alternatívák után kell nézni. És mi az amit minden ember és állat kreál nap mint nap? Igen, jól tippeltél, ez a széklet.

A First West of England nevű busztársaság elsőként helyezett üzembe, egy negyven üléses buszt, mely biometánnal üzemel.

A biometánt pedig egy bristoli speciális üzemben állítják elő, hulladékból és ürülékből. 

A sikerre való tekintettel a társaság leadott még 110 biomeghajtású járműre megrendelést.

tankolas

Az adatok szerint egy főre jutó évi szemétmennyiség 60 kilométernyi buszútra elég. Ez a szakértők szerint remek érték,

az új környezetkímélő buszok 30 százalékkal kevesebb károsanyagot bocsátanak ki, mint dízelüzemű társai. 

Persze azt azért érdemes hozzátenni, hogy nem csak a kutya, hanem szinte bármilyen fajta állat ürüléke alkalmas rá, hogy biometánt állítsanak elő belőle.

biometan-uzemanyag

Sokak szerint ez lehet a jövő olcsó energiaforrása, hiszen mindig előállítják az állatok - és íz ember is - tehát szinte kifogyhatatlan, és kellő energiamennyiséget nyújt, hogy akár a nagyon komoly gépeket is el lehessen velük látni működés közben.

A jövő üzemanyag és energiaforrása?

A világban ma rendelkezésre álló közlekedési energiahordozók közül bizonyítottan a legkedvezőbb a biometán. Egyrészről az alapanyagként szolgáló szerves anyag egy olyan körforgásból származik, amely során a légkörbe nem kerül új szén, miközben az előállításához szükséges energiaráfordítás is környezetbarát,

így ténylegesen megvalósítható a CO2-mentes üzemanyag járműtankba juttatása.

Másrészről a biometán a belsőégésű motorokban a legtisztább égést is eredményezi: a kénmentes, szilárdrészecske mentes, alacsony NOx és szénhidrogén emisszióval a környezetterhelés mértéke és annak társadalmi költsége a mai technológia szintjén álló dízel alapú járművek tizedét éri csupán el.

zoldenergia

A jövőben így egy biometánon alapuló társadalom és világ sokkal tisztább bolygót eredményezne.

Egyesek úgy vélik, hogy még a globális felmelegedés folyamatát is meg lehetne állítani, hogy teljes technológiánkat átalakítanánk biometánnal működőre.

Ráadásul a növényekből, így a búzából vagy a kukoricából előállított bio alapú üzemanyagok is egyre jobb teljesítményt képesek biztosítani szinte zéró környezetszennyező hatás mellett.

Hosszú évek vezethetnek még a tiszta energia alapú világ felé, ha nem évtizedek. Az első lépéseket azonban úgy látszik, lassan meg meri lépni az emberiség.

tudomány alternatív tudomány


Megtekintések száma: 5667





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet