Az üstökösök hozhatták el az életet a Földre

2015. augusztus 25., kedd




Ennek valószínűségét igazolja egy új tanulmány, amely szerint az üstökösök kulcsszerepet játszanak.

Az élet kialakulásával, valamint a Föld történetével kapcsolatban többször merült fel az üstökösök szerepe, amíg azonban korábban általában a hatalmas katasztrófák, az újrakezdés kényszere kapcsán jöttek szóba ezen gyorsan száguldó objektumok, mostanában egyre gyakrabban említik őket az élet hordozóiként. Egy új tanulmány ez utóbbi feltételezést támasztja alá.

A Goldschmidt 2015 elnevezésű prágai geokémiai konferencián ismertették a hónap közepén közzétett tanulmány részleteit, amelynek során japán kutatók arra a kérdésre igyekeztek választ találni, hogy az üstökösek által hordozott aminosavak túlélik-e a becsapódást, ez pedig katalizátorként szolgálhat-e az élet megjelenésében. 

Munkájuk során támaszt jelentett, hogy az Európai Űrügynökség Philae landolóegysége a 67P esetében is szerves anyagra utalóadatokat küldött vissza, bár ezt a Wild 2 üstökösnél már 2009-ben igazolták, egy tavaly megjelent tanulmány pedig szintén arra utalt, hogy a becsapódás során az aminosavak egy része peptidekké átalakulva járul hozzá az élet felbukkanásához.

A két japán kutató érdekes kísérletet hajtott végre a Nagoya Egyetemen, amelynek során aminosavak, víz, illetve magnézium-ortoszilikát (Mg2SiO4) keverékét hűtötték le folyékony nitrogén segítségével -196 Celsius-fokra, ezt pedig később egy kétemeletes ház méretével vetekedő, függőleges irányba állított "ágyúval" gyorsították fel 1430 m/s-os sebességre, hogy szimulálják az üstökös becsapódásakor kialakuló körülményeket. 

Az ezt követő kémiai vizsgálat rövid lineáris peptidek jelenlétét mutatta ki, vagyis valóban van arra esély, hogy az üstökösök magukkal vigyék az élet alkotóelemeit és azokat más égitestekre juttassák el.

Ez többek között az Europa hold esetén lehet biztató, hiszen itt a feltételezések szerint egy hatalmas óceán rejtőzik a jégtakaró alatt, ami jó eséllyel az élet ezek építőkockáit tartalmazza. A NASA a következő évtizedben tervezi az Europa-küldetés végrehajtását, így a helyszíni vizsgálatra még várnunk kell.

tudomány csillagászat


Megtekintések száma: 3484





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet