​Azonosíthatták az űrből érkező furcsa jel forrását

2021. április 26., hétfő
Ez nagyon durva!

Alberto Caballero youtuber és amatőr csillagász olyan objektumra bukkant, amely az úgynevezett Hűha! jel (Wow! signal) forrása lehet – írja a Phys.org. Friss tanulmányában azt írja, a Gaia űrtávcső adatait elemezve kereste a Nap-szerű csillagokat, melyek környékén az élet számára alkalmas bolygók keringhetnek. A kutatás során olyan bizonyítékokat talált, melyek magyarázatot adhatnak a Hűha! jelre.

1977-ben az ohiói Big Ear rádiótávcső csillagászai egy furcsa, az űrből érkező jelet észleltek.

Annyira erős és szokatlan volt, hogy a csapat egyik tagja, Jerry Ehman a kinyomtatott eredményekre a Wow! (Hűha!) szót írta.

Bár az évek során rengetegen foglalkoztak a 72 másodpercig tartó jellel, biztosan eddig senkinek sem sikerült magyarázatot találnia az eredetére.

Caballero úgy véli, hogy amennyiben a forrás egy intelligens idegen létformához köthető, úgy az egy Naprendszeren kívüli bolygón, egy exobolygón élhet. Ha valóban földönkívüliektől származik a jel, akkor egy bolygónkhoz hasonló, egy Nap-szerű csillag körül keringő égitesten élhetnek. A Gaia adathalmazát átfésülve az amatőr csillagász a 2MASS 19281982-2640123 jelű, a Napra sokban emlékeztető csillagra bukkant. Az objektum az égbolt azon részén fekszik, ahonnan a Hűha! jel is érkezhetett.

Caballero szerint egyéb rendszerek is lehetnek források, de egyelőre a 2MASS 19281982-2640123 tűnik a legjobb jelöltnek. Fontos kiemelni, hogy a youtuber módszerei távol álltak a tökéletestől, a vizsgálat ennek ellenére hozzájárulhat a Hűha! jel értelmezéséhez.


Megtekintések száma: 40451

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet