Baj van: először azonosítottak az emberben H7N4 madárinfluenza vírustörzset

2018. február 22., csütörtök




Ez az első igazolt fertőzés a világon. Nagy a baj!

Nem akármit sikerült izolálni, ezzel elrettentve a világ vezetőit, és az Egészségügyi Világszervezetet is.

Ha ez ugyanis terjedni kezd, komoly bajban leszünk.

Először sikerült egy az emberben is jelenlévő új vírustörzset, a H7N4-et kimutatni.

A kínai egészségügyi tárca közlése szerint a H7N4 madárinfluenza vírustörzset azonosítottak emberben a kelet-kínai Csiangszu tartományban.

Ez az első emberi fertőzés, de mivel most vették észre, egyelőre nem tudni, hány fertőzött lehet még, vagy hogy az illető kikkel lépett pontosan kapcsolatba.

Lijang városában élő 68 éves nő karácsonykor betegedett meg, január elsején szállították kórházba, ahonnan január 22-én bocsátották haza gyógyultan.

A nő megbetegedése előtt élő házi szárnyasokkal érintkezett.

A közelében élő emberek egyike sem fertőződött meg - olvasható a központ közleményében.

A kínai járványellenőrzési és megelőzési központ szerint a H7N4 vírus szárnyas eredetű.

A H7N9 igen fertőző madárinfluenza vírustörzs 2013-ben bukkant fel először Kínában és múlt év októberéig 1564 embert fertőzött meg, főként élő szárnyasokkal vagy a fertőzött környezettel való érintkezés útján az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint.

Egy másik halálos madárinfluenza vírustörzs a H5N1, amely 1997-ben bukkant fel először Hongkongban és a baromfiról terjedt át az emberekre, tavaly 18 embert fertőzött meg, közülük hatan meghaltak.

Sokan amiatt aggódnak, hogy ezek a hirtelen jövő mutációk hamarosan felgyorsulhatnak. ha pedig kontrollálatlanná válnak, elképzelhető majd a jövőben egy olyan mutálódás is, mely iszonyatosan halálos lehet.

ha emellé még egy olyan tulajdonsága is társulna a vírusnak, ami a terjedését is meggyorsítaná, akkor világméretű pánik törhetne ki jogosan, mivel ezesetben egy globális pandémia, azaz világjárvány söpörhetne végig a bolygón.

OSZD MEG másokkal is!

egészség életmód betegségek világjárvány járványok veszély


Megtekintések száma: 223017





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet