Baj van: foszforral szennyezett a Duna vízgyűjtő területe!

2018. január 27., szombat




Sejtették, hogy nagy a baj, de azt nem, hogy ekkora!

Veszélyesen magas szintű a világ édesvízi vízgyűjtő területein az ember által előállított foszfor szennyezése - derült ki egy friss felmérésből.

Az Amerikai Geofizikai Unió folyóiratában nemrégiben egy tanulmányt tettek közzé, mely arra jutott, hogy tudományosan igazolhatóan nagyon magas a világ édesvízi gyűjtőterületein a foszfor aránya.

Ez pedig azért baj, mert a foszfor nagyobb mennyiségben erősen szenynezőpanyag, és a szervezetbe jutva képes károkat is okozni.

A jelentés szerint a legsúlyosabban szennyezett térségek az oroszországi Aral-tó, a kínai Sárga-folyó menti Huang-ho térsége, a indiai Indus és Gangesz folyók és Európában a Duna vízgyűjtő területe.

A foszfor a műtrágyák és növényvédő szerek mindennapos összetevője, mivel segíti a terméshozamok növekedését.

Igen ám, de a növények jó része nem képes érhtető módon feldolgozni ezt az anyagot.

Felhalmozódik emiatt a talajban, majd idővel belemosódik a talajon át a vizekbe, és az édesvízi gyüjtőkbe is.

A szakemberek kimutatták, hogy a foszforterhelés meghaladja az édesvizek asszimilációs képességét a Föld szárazföldi területeinek 38 százalékán.

Évente 1,62 millió tonan foszfor kerül bele a vizekbe.

gyakorlatilaga rról van szó, hogy a Duna vízgyűjtő területén is bekerült ez az anyga, ergo a Duna is tartalmaz belőle nem keveset, scka sokkal hígítottabb formában. Idővel azonban mindnehol felhalmozódhat.

Ez pedig hatalmas pusztulásokat idézhet elő az élővilágban...

Ez pedig még csak a kezdet, ennél nagyobb lehet a baj, mert a mezőgazdaságból származó foszforterhelés 27 százalékkal nőtt.

A globális vízhiány eleve súlyos probléma, ha mindehhez még az is hozzájön, hogy a vízkészleteink súlyos mérgezés alatt állnak, akkor az emberiség egy igen sötét jövő elé néz, ha nem talál ki sürgősen valamit.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány környezetszennyezés vízhiány mérgezés


Megtekintések száma: 97757





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet