​Baj van? Magas radioaktív sugárzást észleltek a skandináv országokban

2020. június 30., kedd




Holland tudósok szerint Oroszország felől érkezett a háromféle sugárzó anyag, az oroszok ezt tagadják.

Nagyobb mennyiségű radioaktív izotópot észleltek Finnország, Norvégia és Svédország felett az atmoszférában az elmúlt napokban - írta a BBC.

A holland hatóságok azt közölték, hogy az anyag Oroszország nyugati részéről érkezett Skandinávia légterébe. Szerintük az eset arra utal, hogy egy atomerőmű fűtőelemében keletkezett károsodás.

De a kutatók szerint ez a mennyiség még nem ártalmas az emberi szervezetre. Észak-nyugaton két nukleáris erőműve van az oroszoknak: a Leningrád (képünkön) és a Kola.

Lassina Zerbo, az egyik ilyen watchdog (figyelő) szervezet titkára tett ki a múlt héten egy tweetet, hogy a stockholmi megfigyelőállomásuk három izotópot - Cs-134, Cs-137 és Ru-103 - fedezett fel a szokásosnál magasabb mennyiségben június 22-23-án.

Az orosz atomenergiai hivatal közleményt adott ki, és tagadott mindent. Szerintük az észak-nyugaton lévő két atomerőművük normálisan működik, és nem szivárgott ki radioaktív izotóp.

A Roszenergoatom orosz atomenergiai társaság azt közölte, semmilyen hibát nem észleltek a létesítményekben, és nem lépték túl a referenciaszámokat sem.

Szerintük a sugárzási szint a két atomerőmű környékén változatlan volt egész júniusban.

A Nemzetközi Atomenergia‑ügynökség vizsgálatot indított.


Megtekintések száma: 27806





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet