​Baj van: sugárszennyezett a csernobili növényzet

2020. december 23., szerda
Aggasztó jeleket vélnek felfedezni!

Az Exeteri Egyetem kutatása szerint még mindig sugárszennyezettek a csernobili 1986-os atomkatasztrófa környékén növekvő haszonnövények – írja az egyetem honlapja.

Az Environment International tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a búza, rozs, zab és árpa sugárzóizotóp-koncentrációja (stroncium-90 és / vagy cézium-137) az ukrajnai határértékek felett van bőven majdnem a vizsgált minták felében.

A kutatók a tűzifaégetés utáni hamumintákat is megvizsgálták, itt is rengeteg mintában találtak határérték feletti stroncium-90-et.

A szakértők azért a stroncium-90-et keresték leginkább, mert ez található olyan formában a talajban, amit a növények is fel tudnak venni. Az ukrán kormány már 2013 óta nem monitorozza a sugárzó izotóp mennyiségét a területen, a mostani kutatás, amit az exeteriek a Greenpeace-szel közösen végeztek, megmutatja, hogy igenis kellene továbbra is figyelni. 

Főleg azért is, mert a tűzifának használt faanyagot a helyiek tényleg el is égetik.

Az eredmények azért is aggasztóak, mert nem közvetlenül a tilalmi zónából, hanem annak határától ötven kilométeres területről gyűjtötték a mintákat. 

A szakértők szerint a monitorozás hiánya azt eredményezi, hogy a sugárszennyezett fa és haszonnövény távolabb is eljuthat az országban.

Egy korábbi kutatás azt is bizonyította már, hogy az ukrajnai tejben is lehet bőven a határérték feletti sugárzási szint.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 10535

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet