Baj van: tudósok figyelmeztetnek, több millióan halhatunk meg a következő években!

2018. október 28., vasárnap
Többünket ölhet meg évente, mint a dohányzás!

4,2 millióan a külső levegő szennyezettsége miatt vesztették életüket, 3,8 millió ember pedig a háztartáson belüli, főzésből, fűtésből származó légszennyezés miatt halt meg. 

A halálesetek több mint 90 százaléka alacsonyan vagy közepesen fejlett országokban történt. 

A levegő szennyezettsége a WHO szerint továbbra is jelentős; a világon 10 emberből 9 súlyosan szennyezett levegőt kénytelen belélegezni.

"A légszennyezettség mindnyájunkat fenyeget, de a legszegényebb és legkiszolgáltatottabb emberek viselik a legnagyobb terhet" - hangsúlyozta a WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

A WHO adatai szerint a nem fertőző betegségek kialakulásában jelentős szerepe van a szennyezett levegőnek; a haláleseteknél a szívproblémák 24 százaléka, az agyvérzések negyede, a tüdőproblémák 43 százaléka és a tüdőrák kialakulásának 29 százaléka a légszennyezettség számlájára írható.

A környezetszennyezés közegészségügyre gyakorolt hatásait vizsgáló WHO-igazgató Maria Neira szerint a legnagyobb veszélyben a csecsemők és gyerekek vannak a szennyezett levegő miatt.

300 millióan élnek olyan környezetben a világon, ahol a levegő szennyezettsége hatszorosan haladja a nemzetközi sztenderd szerint egészségnek tekinthető szintet.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség életmód


Megtekintések száma: 13135

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet