Bámulatos videó arról, hogy mi tud a Mark Zuckerberg otthonába telepített mesterséges intelligencia

2016. december 20., kedd




A Facebook kitalálója már régóta dolgozik azon, hogy egy mesterséges intelligenciával egészítse ki, és tegye okosabbá otthonát. Néhány hónap alatt a jelek szerint hihetetlen fejlődést ért el vele. Valóssággá válhat Jarvis, a Vasember filmekből?

Mesterséges intelligencia, és okos otthon

Mark Zuckerberg hajthatatlan, ha a technológiai és technikai fejlesztésekről van szó, és folyton próbál innovatív ötletekkel, koncepciókkal előállni.

A 2016-os év elején jelentette be, hogy egy nagyszabású személyes projekt keretében mesterséges intelligenciát épít ki a saját otthonában, egy olyat, mint amilyen maga Jarvis is volt a Vasember filmekben.

Természetesen egy mesterséges intelligencia fejlesztés komoly energiákat igényel, így a bejelentést követő hónapokban nem is, vagy alig lehetett hallani arról, hogy a projekt éppen milyen fázisban leledzik.

A nyáron, egész pontosan augusztusban aztán új információ morzsák láttak napvilágot a házba épített M.I.-ről. Akkor arról szóltak a hírek, hogy a mesterséges intelligencia rendszer már képes a háztartási eszközöket használva pirítóst sütni.

Óriási fejlődésen ment keresztül

Zuckerberg nemrég a Fast Company stábját engedte be a házába, ahol megmutatta, mire is képes most az általa csak Jarvisnak keresztelt rendszer

A rendszert PHP-ben, Pythonban és Objective C-ben fejlesztette, és elmondása szerint a Facebook Messengeren keresztül, valamint saját számítógépéről tud kezelni. A videóból ugyanakkor az is kiderül, hogy képes a rendszer hangvezérelt működésre is.

Ráadásul a szavakat nem csak artikuláltan képes megérteni. A mesterséges intelligencia mivolta pedig abban is megmutatkozott, hogy mikor Mark azt kérte, hogy kapcsoljon zenét, akkor a rendszer megnézte, miket hallgatott utoljára és azok közül választott egyet.

A rendszer a szöveges üzenetet képes felolvasni, érteni pedig megérti a természetes emberi beszédet is.

A rendszer képes azt is érzékelni, hogy ki az, aki épp a háznál tartózkodik, és be akar jönni az ajtón, így egyfajta házőrző funkciót is el tud látni. Képes kezelni a tévéket, a hangszórókat, az összes háztartási eszközt, de még a kamerákat is.

A jövő okosotthona

Mark Zuckerberg a tervei szerint Jarvist az egész világ számára elérhetővé tenné. Ez óriási lökést adhatna az okosotthonok elterjedésének, és az elkövetkező 20 éven belül megvalósulhatnának az olyan otthonok, mint amilyen Tony Stark otthona is volt.

Képesek leszünk úgy reggelit kérni az otthonunktól, hogy még fel sem keltünk az ágyból.

A reggeli kávé forrón vár minket az asztalon, és soha többé nem lesznek betörések, ugyanis a rendszer ezeket meg fogja tudnia akadályozni, és behatolás esetén azonnal értesíti majd a helyi erőket, és bizonyos esetben fel is tartóztathatja a betörőket azzal, hogy vészajtókkal bezárja őket az épületbe.

tudomány technológia technika mesterséges intelligencia


Megtekintések száma: 27446





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet