Bebizonyították: TÉNYLEG megfigyelnek a mobiljainkon keresztül!

2022. december 16., péntek




Kutatók egy kísérlet keretében bukkantak rá az ijesztő felfedezésre. Sokkal szélesebb lehet az emberek tömeges megfigyelés, mint eddig gondoltuk volna...

Az Elleen Pan, Jingjing Ren, Martina Lindorfer, Christo Wilson, és David Choffnes nevével jegyzett tanulmány szerint nem lehallgatnak bennünket, hanem „látnak” az okostelefonjainkon.

Vagyis egy korábbi összeesküvés elmletet bizonyítottak be.

A bizonyítékok méghozzá nagyon is hitelesek. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy valóban zajlik a háttérhatalom által egy tömeges megfigyelés.

Kísérletük során több mint 17 260 népszerű Android-alkalmazást teszteltek, hogy megállapítsák, rögzítettek-e az appok bármit is a telefon mikrofonjával. 

(Tanulmányukban korrekten rögzítik, hogy a teszthez automatizált berendezéseket használtak, s az így kapott eredmények eltérhetnek a valós személyek által bonyolított beszélgetésektől.)

Vizsgálatukban egyrészt arra a megállapításra jutottak, hogy bár a tesztelt alkalmazások fele képes elérni a készülék kameráját és mikrofonját (nagyrészt indokolatlanul), de az adatforgalom alapján azok semmilyen audió fájlt nem küldtek harmadik félnek.

Másrészt azonban olyan tapasztalatra tettek szert, amelyik új összeesküvés-elmélet alapjául szolgálhat: megállapították, hogy számos alkalmazás videófelvételeket és képernyőképeket készített arról, hogy mit csinálnak a mobilon az emberek. És ezeket a felvételeket harmadik fél által üzemeltetett szerverekre küldték.

Példaként megneveztek egyet:

A GoPuff videót rögzített az alkalmazás kijelzőjéről és azt továbbította az Appsee elemzőcégnek.

Ne feledjük, például a szállítási adatok megadásakor a felhasználók számos érzékeny információt – személyes adatokat, bankkártya információkat – adnak meg magukról, amelyek mind megjelennek a kijelzőkön.

A GoPuff felvette és továbbküldte azt a képernyőfelvételt, amin az ügyfél az irányítószámát adta meg. A program adatvédelmi szabályzata pedig nem tájékoztatta a felhasználókat arról, hogy mi zajlik a háttérben.

A kutatók megkeresték a GoPuff-ot, s a cég erre „frissítette adatvédelmi irányelveit”. 

OSZD MEG másokkal is!

érdekes összeesküvés globális megfigyelés botrány felháborító tömeges megfigyelés


Megtekintések száma: 113740





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet