Bedőlt a Földi életet biztosító 9 alappillérből 4: pedig már egy is katasztrófa lenne!

2019. október 2., szerda
Kritikus bolygónk helyzete!

Létezik egy skála, egy 9 tartópillért leíró dokumentum, melyet egy svéd kutató állított össze.

Ez a 9 alappillér felel a földi letért, a teljes ökoszisztéma működőképességéért.

Ha ezek közül egyet is komolyabban áthágnak, akkor annak beláthatatlan következményei lehetnek Johan Rockström szerint.

A riasztó pedig az, hogy a Földünk kritikus állapotából jól látszik, hogy négyed kapásból átlépett már az emberiség, vagyis a 9 pillérből 4 már ledőlt a tevékenységünknek köszönhetően.

Ezek ugyanis destabilizációs következményekkel járnak, vagyis teljes mértékben felborítják a Föld éghajlatát, a táplálékláncot vagy az óceánok körforgását.

Rockström szerint az elmúlt 10 ezer évben bolygónk állapota egyedülállóan stabil volt, a Holocénnek nevezett klíma- és ökoszisztéma nagyrészt változatlan maradt.A kilenc fenntarthatósági határ közül három bolygószinten működik: ezek az óceánok, a légköri klímarendszer és a sztratoszféra ózonrétege.

A következő négyet a tudósok bioszféra-határoknak nevezik, amelyek segítenek szabályozni a planetáris rendszereket.

Ezek: a biológiai sokféleség, a hidrológiai ciklus (az óceánok felszínéről a nap hatására elpárolgó víz, amelyből csapadék lesz), a földtakaró, mint például az erdők, és a létfontosságú tápanyagok, mint a nitrogén és a foszfor nagy mennyisége.

Ezekhez jön két, a természetben nem létező kategória: olyan új anyagok, mint nukleáris hulladékok, és az azok a vegyszerek, aeroszolos légszennyezők, amelyek megváltoztatják a Föld energia-egyensúlyát, és hatással vannak az olyan regionális klímarendszerekre, mint a dél-ázsiai monszun

– magyarázta Rockström.

A szén-dioxid atmoszferikus koncentrációját alapul véve például a végső határ 350 és 405 ppm között van.

Jelenleg a világ 410 ppm-nél tart, és ennek már látjuk a veszélyes hatását: a melegedő óceánokat, a lelassult Golf-áramlatot, az Északi-sarki jégolvadás felgyorsulását.


OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdeks


Megtekintések száma: 120057

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet