Beindultak a Monsanto-perek az USA-ban: egy több száz fős csoportos kereset is esküdtszék elé kerül

2018. augusztus 18., szombat




Végre elnyerheti a vállalat a méltó büntetését?

Az Amerikai Egyesült Államokban több ezren fordultak az igazságszolgáltatáshoz a Monsanto cég leghíresebb terméke, a Roundup, és annak hatóanyaga, a glifozát miatt.

A panaszosok ügyvédjei szerint összesen mintegy 4 ezren lehetnek azok, akik daganatos betegségük kialakulásáért a hírhedt gyomirtót okolják. A múlt héten két fontos mérföldkőhöz érkeztek ezek az eljárások:

július 9-én kezdődtek meg a lényegi meghallgatások az első egyéni perben a Monsanto ellen, július 10-én pedig egy szövetségi bíró engedélyezte, hogy egy több száz panaszossal indult csoportos kereset is esküdtszék elé kerüljön.

A 46 éves Dewayne Johnson daganatos betegsége végső fázisába érkezett, onkológusa szerint csak hónapjai lehetnek hátra, ezért a per menetét felgyorsították.

A korábban kertészként dolgozó férfi két éven keresztül, 2012 és 2014 között havonta kétszer permetezett több száz liter glifozátot iskolai kertekben, egy San Franciscótól 65 kilométerre fekvő településen. Azzal vádolja a Monsantót, hogy két éve diagnosztizált betegsége, az úgynevezett Non-Hodgkin limfóma összefügg a Roundup és egy hasonló termék, a Ranger Pro használatával.

Ez az első olyan per az Egyesült Államokban, ahol a glifozátalapú szerek lehetséges rákkeltő hatásáról születhet verdikt.

A június közepén indult, elsősorban technikai etapok után érdemben múlt hétfőn kezdődött tárgyalás várhatóan minimum 3 hétig tart majd San Franciscóban.

A német Bayer csoport által május végén 63 milliárd dollárért felvásárolt amerikai Monsanto a génmódosított (GMO) vetőmagok piacvezető cége, a glifozát eredetileg ezek kísérőterméke volt, de ma már sok olyan országban is gyakori, ahol nincs GMO-termesztés.

A vegyület maradványai fellelhetők a vizeletünkben éppúgy, mint a felszíni és talajvízben, a reggelire fogyasztott gabonapelyhekben vagy a sörben, Franciaországban legutóbb a mézben talált glifozát miatt indult vizsgálat, miután egy kisebb méhész szakszervezet feljelentést tett a Bayer ellen.

OSZD MEG másokkal is!

egészség életmód GMO


Megtekintések száma: 10506





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet