Beismerték: létezhet a 9. bolygó, lehet, hogy a Nibiru!

2020. június 17., szerda




Csillagászok szerint szinte biztos, hogy egy új, eddig nem látott bolygó rejtőzik a Naprendszerben.

Paul M. Sutter, a Stony Brook Egyetem munkatársa a Space.comon mutatta be az utóbbi évek egyik legnagyobb csillagászati talányát.

Néhány éve egy tanulmányban felvetették, hogy a Neptunusz pályáján túl, a Naprendszer külső régiójában egy eddig azonosítatlan, kilencedik bolygó keringhet.

Hirdetés

A Pluto 1930-as véletlenszerű felfedezését leszámítva 1992-ig nem sokat változott a Naprendszerről kialakított tudományos kép, ekkor azonosították a Neptunuszon túl fekvő Kuiper-öv első objektumait.

Azóta a kutatók több ezer kisebb égitestet találtak itt, ezek közül a feltételezett kilencedik bolygó szempontjából az extrém transzneptun objektumok, azaz az ETNO-k az érdekesek.

Az egyik legizgalmasabb ilyen égitestet, a Sednát 2003-ban azonosították.

A kisbolygó nagyjából fele akkora, mint a Pluto, és igen egyedi pályát ír le:

11 ezer éves keringése során 76-900 csillagászati egységre jár a Naptól. (Egy csillagászati egység nagyjából a Nap-Föld közepes távolságával egyenlő.) Utóbb a szakértők további furcsa pályájú ETNO-kat is észleltek.

Az egészet úgy érdemes elképzelni, mint egy virágot, amelyen bizonyos szirmok egy helyen csoportosulnak.

Az ember ilyenkor feltételezi, hogy valami befolyásolta a szirmok növekedését.

Hasonló a helyzet az ETNO-kkal is: egyes kutatók arra gyanakodnak, hogy egy nagyobb égitest, talán egy azonosítatlan bolygó gravitációja hat az objektumokra.

Az elképzelés nem példátlan, az Uránusz különös pályájának köszönhetően találták meg a 19. században a Neptunuszt.

Hirdetés

A szakértők évek óta próbálnak a feltételezett kilencedik bolygóra bukkanni, eddig sikertelenül.

Amennyiben az égitest valóban létezik, meglehetősen kicsi, ráadásul igen távol fekszik, ami komolyan megnehezíti a megfigyelését.

Más szakértők azon az állásponton vannak, hogy a kilencedik bolygó nem létezik, a furcsa ETNO-k pedig valójában ritka kivételek.

Elképzelhető, hogy műszereink egyszerűen nagyobb eséllyel észlelik az ilyen objektumokat, míg a többi, normál pályán keringő égitest azonosítatlan marad.

Sok összeesküvés elmélet van arról, hogy a kilencedik bolygó maga a Nibiru lehet, amiről az ősi sumer próféciák is szóltak.

A prófécia szerint egy napon majd a Föld össze fog ezzel a bolygóval ütközni, ez jelenti majd a civilizáció végét.

Egyelőre komolyabb bizonyítékok nincsenek arra, hogy valóban létezne a Nibiru, és hogy ez pont a most felfedezett bolygó lenne…

Forrás: Titkokszigete.hu


Megtekintések száma: 66008





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet