Belső változások indultak meg a földkéregben: a tűzgyűrű is mozgolódik: gigaföldrengés előtt áll az emberiség?

2023. április 21., péntek




A világ egyik legnagyobb erejű, az egész Földfelszínen végigsöprő földrengés van készülőben? Szakemberek megkongatták a vészharangot.

A Föld állandó változásban van nem csak a felszínt nézve, de a felszín alatti folyamatokban is.

A Föld magja ugyanis nem hűlt le, és még több milliárd évig nem is fog. Folyamatosan forgásban van, ahogyan az azt körülvevő képlékeny lávaszerű burok is.

Időnként azonban komoly feszültség termelődik a mélyben, és ma még nem teljese ismert folyamatok lévén ez a felszínen csapódik le.

Éppen ezért az emberiség mióta világ a világ, rendre elszenved kisebb-nagyobb természeti csapásokat, melyek a mélyből jönnek.

Ezek főleg vulkánkitörések, vagy földrengések formájában söpörnek végig egy-egy területen, hol erősebben, hol jelentéktelenebb hatással az adott régióra.

Az elmúlt években mind a földrengések száma, mind pedig a vulkánkitörések gyakoribbak lettek.

A vezető geológusok pedig a folyamatokat tanulmányozva jobbnak látták már most megkongatnia  vészharangot, mivel egy részük szerint egy globális katasztrófa előtti állapotban vagyunk.

A Tűzgyűrű, mely a Csendes-óceán egy részén a partvidékek mentén húzódik, ébredezik.

A Yellowstone szupervulkán is rengeteg kisebb előrengést produkált, és az ott lévő források savasodni kezdtek, és kén szabadul fel belőlük.

Minden jel arra utal, hogy a  Földön, pontosabban a föld felszíne alatt világszerte nagy változások álltak be.

Most egy vihar előtti csendes időszakban vagyunk. Sok a földrengés, ezek pedig egyre erősebbek. De az igazi nagy rengés hátravan.

Ha a Tűzgyűrűnél robban ki a kataklizma, akkor az beindíthatja a Yellowstone szupervulkánt is, ami az egész bolygón végighullámzó cunamit okozhat.

Ha a Yellowstone tör ki hamarabb, akkor pedig az indíthatja el a Tűzgyűrűben azt a bizonyos láncreakciót.

Órák alatt a kontinensekre is benyomulna, akár 100 kilométer széles sávban, mindent elpusztítva.

Olyan helyeken nyílna meg a föld, és söpörne végig rengés, ahol azelőtt soha. Még valószínűleg mi, itt a Kárpát-medencében sem lennénk biztonságban.

A Föld teljes arculatát átalakítaná ez a gigaföldrengés sorozat, arról nem beszélve, hogy órák alatt emberek tízmillióinak életét venné el.

A hátrahagyott kár pedig olyan gazdasági terhet róna az országokra, hogy az a világ gazdaságát teljes egészében nézve is jelentősen visszavetné.

Megakadályozni nem lehet,d e felkészülni rá igen, és ezt sürgetik egyre több tudományos találkozón és fórumon. Hogy amikor beüt a baj, ne essünk pánikba...

OSZD MEG másokkal is!

katasztrófa tudomány hihetetlen földünk kataklizma földrengések


Megtekintések száma: 97387





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet