Bemutatjuk a jövő vízszűrőjét!

2017. június 19., hétfő
Nálad is rengeteg kávézacc keletkezik, mert kávéfüggő vagy? Akkor ne dobd ki, mert a jövő forradalmian új és hatékony vízszűrője készülhet belőle!

Kávézni szinte mindenki szeret. A koffein egyfajta enyhe függőséget alakít ki sokaknál, így a statisztikák szerint minden 4. ember rendszeresen fogyaszt kávét.

A kávéfogyasztás velejárója az, hogy rengeteg mennyiségű kávézacc keletkezik. Ezt a legtöbben kidobják, vagy trágyázásra használják, azonban a jövőben teljesen másként kell tekintenünk erre a melléktermékre.

A kávézacc ugyanis nem szemét. Sőt, a jövő vízszűrőjét készíthetik el belőle hamarosan!

Egy új kísérlet során kutatók olyan eljárást fejlesztettek ki, mellyel a kávézaccot felhasználva egy speciális szivacsot hoztak létre, amely képes felszívni a vízben található nehézfémeket.

Despina Fragouli, az Olasz Technológiai Intézet tudósa szerint az új találmány segíthet csökkenteni a háztartásban előforduló szennyeződések mértékét.

Forradalmasíthatja a víztisztítást

A kávézaccot bár korábban is hasznosították már az emberek, műtrágyaként, ahogy fentebb is említettük, a víztisztító funkcióját, és nagymértékű kedvező szerepét a folyamatban csak most sikerült felfedezni.

A tudósok figyelmeztetnek, hogy ezt a különleges szivacsot nem könnyű otthon előállítani, de reményeik szerint, ha a fejlesztések jól haladnak, a jövőben víztisztítóként jelenhet meg majd minden háztartásban.

Az új zaccszivacs igen kényelmes megoldásnak tűnik, és ami szintén fontos: kellően természetes.

Az italban található vegyi anyagok, mint például a zsírsavak, a cellulóz és a polifenolok, hasonló módon kötik meg a nehézfémeket, ahogy az aktív faszén is.

Az egyetlen gond a módszerrel az, hogy a szennyező anyagok megszűrése után a kellemetlen ízű kávépor a vízben marad. Fragouliék azonban zseniális ötletet találtak a probléma kiküszöbölésére.

Hihetetlen tisztító erő

A tudós csapat azzal is kísérletezett, hogy cukrot, szilikont, és egyéb anyagokat adott a kávéhoz, ezzel egy téglatest alakú tömör forma jött létre.

Ez a különleges szerkezet lehetővé tette, hogy a fémek részecskéit felszívja, méghozzá olyan hatásfokkal, ahogyan ezt eddig semmi sem tette.

Egy nagyon apró, alig mandula méretű darabkának is akkora ereje van, hogy az képes a folyadékban található ólom 99%-ának felszívásához.

Egyelőre azonban túl lassú a felszívódási folyamat. Egy ilyen procedúrához közel 30 órára volt szükség, így a tudósok előtt most az idő leküzdésének akadálya áll.

Ha sikerül a felszívódási időt jelentősen lecsökkenteni, akkor felveheti az összes ma kapható modern víztisztítóval a versenyt.

Ráadásul természetes anyagokból felépíthető, sőt, egy kis ügyességgel, és fizikában való jártassággal akár otthon is előállítható lesz a jövő víztisztítója.

tudomány technika érdekes hihetetlen érdekesség technolóia


Megtekintések száma: 171662

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet