Bemutatták Stephen Hawking utolsó tudományos elméletét a világegyetemünkről: megfejtette, milyen univerzumban élünk!

2018. május 8., kedd




Meglehetősen érdekes végkövetkeztetésre jutott az elhunyt tudós.

Kiderült, Stephen Hawking milyen kutatási eredményekre jutott az univerzumunkkal kapcsolatban még a halála előtt.

Mint ismert, a népszerűen legendás brit elméleti fizikus még 2018 márciusában halt meg, egy egész világot megrázva. 

Azóta számtalan különféle információ kering arról, hogy pontosan min is dolgozott élete utolsó hónapjaiban és heteiben.

Most a cambridge-i Egyetem hozta nyilvánosságra Hawking professzor utolsó munkáját. Hawking a tanulmányt Thomas Hertoggal, a Löweni Egyetem kutatójával közösen készítette.

A két kutató a Cambridge-i Egyetem szerint az értekezésben arra a következtetésre jutott, hogy az univerzum nem végtelen "és sokkal egyszerűbb, mint ahogy sok ősrobbanás-elmélet véli".

A tudósok a kozmikus infláció, vagy az úgynevezett felfúvódás problémájával foglalkoznak tanulmányukban. A kozmológia ezzel a kifejezéssel illeti a jelenséget, mely szerint az ősrobbanás után bekövetkező hirtelen tágulástól az univerzum a másodperc néhány töredéke alatt nagyon gyorsan felfúvódott.

A kozmológusok között elterjedt egyik elmélet szerint a felfúvódás örökké tart (örök felfúvódás) és az univerzumnak csak néhány "zsebében" állt le. Csak ezek a "zsebek" lakhatóak.

A Földnek is otthont adó régió is egy ilyen zseb, mely az örök felfúvódásban lévő területek által elhatárolódik a többi ilyen élhető zsebtől.

Ezen elméletek szerint végtelen számú ilyen zsebuniverzum létezhet. A fő kérdés az, hogy ha mindegyik ilyen univerzum nagyon más, mennyire lehet tipikus a Földnek otthont adó univerzum, amelyben a tudósok megfigyeléseiket végzik. Ez a természet alapvető törvényeinek megértéséhez vezető kiemelt fontosságú kérdés.

Hawking azt állította a munkájában, hogy ez nem lehetséges. Szerinte az univerzumtípusok lehetséges változatainak száma az eddig becsültnél jóval kisebb.

Sőt, ennél pontosabban is körbeírta a dolgot:

"Ez alapján saját megfigyelhető univerzumunk nem egy ritka kívülálló, hanem viszonylag tipikus univerzum is lehet" 

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen fizika űrkutatás stephen hawking univerzum


Megtekintések száma: 23939





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet