Ben McDaniel rejtélyes eltűnése – a búvár, aki lement a halál barlangjába, és soha nem tért vissza

2016. november 14., hétfő




A férfi esete a mai napig az egyik legrejtélyesebb eltűnésként van számon tartva. A Vortex Springs egyik legveszélyesebb, és legmélyebb barlangjába merült le, de soha többé nem látták. Mivel a holtteste soha ne került elő, rengeteg bizarr elmélet látott napvilágot eltűnésével kapcsolatban.

Létezik egy olyan eset, mely a modern kriminalisztika egyik legtitokzatosabb és egyben legmegmagyarázhatatlanabb eseteként vonult be a történelembe.

Ben McDaniel esete már önmagában is hátborzongató, az egészben azonban az a legbizarrabb, hogy még ma sem tudni, pontosan mi történt vele. Mindenkinek csak homályos sejtései vannak arról, hogy mi történhetett a férfivel odalenn a mélyben, ahová 2010. augusztus 18-án lemerült.

Öngyilkosság történt? Baleset? Netán gyilkosság? Az, hogy nem lett meg Ben teste, csak még tovább borzolta a kedélyeket…

Ben McDaniel tapasztalt, mondhatni félprofi búvár volt. Ez volt a szenvedélye, és imádta csinálni. Szabadidejében állandóan a különféle barlangok mélyét járta, és soha nem került veszélyes helyzetekbe, mivel mindig megőrizte a hidegvérét, és tudta, hogy mit csinál.

Mindennek ellenére a nyomozásból kiderült, hogy lelkes és elég ügyes volt, amatőrnek számított, és még mindig nem volt meg a tudása ahhoz, hogy egy olyan mély, barlangi merülést hajtson végre, amit a Vortex Springsnél végrehajtott, és mely feltehetőleg a vesztét okozta.

Ez ugyanis egy zárt téri merülési tapasztalatot igényelt volna, ami még a profi búvároknak sem veszélytelen, egy amatőr számára pedig kész öngyilkosság.

Az eset így egy egyszerű baleset is lehetett volna, amire a kutya sem figyel oda, azonban az események nem várt fordulatot vettek, és mindenki az ügyről kezdett el beszélni. A férfi a Vortex Spriongsbe való lemerülése után soha nem került elő.

A nyomozók hamar rájöttek, hogy a férfit ott kellene a mélyben keresni. A világ néhány legjobb búvára érkezett meg nem sokkal később a helyszínre, hogy Ben testének nyomára akadjanak. Ha ugyanis baleset történt, a testnek ott kell lennie a barlang mély, és szűk járataiban.

Azonban teltek a napok, majd a hetek, de Ben teste csak nem került elő. Ez egészen ijesztő volt, hiszen több dolog is következhetett ebből. Az egyik az, hogy a testét a felszínre vetette a víz, és valaki eltűntette onnan. A mási pedig az, hogy olyan mélyre jutott a szövevényes barlangban, hogy oda még soha előtte ember le nem jutott.

Hiába merült sokat napokon át több búvárcsapat, egyetlen nyomot sem találtak, így nem kerültek elő elhagyott felszerelések sem.

Gyakorlatilag az egész barlangot bejárták, sőt, a helyet nagyon jól ismerő Edd Sorensen olyan szűk részekre hatolt be, ahova a barlangi búvárok szerint a képzetlen Ben már biztosan nem juthatott be- és ott sem talált semmilyen jelet arra, hogy bárki előtte ott járt volna.

Voltak olyan részek azonban, ahová a profik sem merészkedtek le, és biztosak benne, hogy annál tovább Ben nem juthatott. Ha mégis lement, egészen biztos, hogy tudta, ezzel öngyilkosságot követ el. Ez fel is merült aztán a nyomozás során, és egyesek azt pedzegették, hogy a férfi talán tényleg öngyilkos lett.

Azonban Ben McDanielt családja dinamikus, kalandvágyó fiatalembernek ismerte. A fiatal Ben egy éven át akart utazni, kalandozni, amit szülei finanszíroztak a számára, és ennek során jutott el a floridai barlanghoz is.

A titokzatos felelős volt az a búvár, Eduardo Taran is, aki azon a napon kinyitotta számára a zárt térbe vezető rácsot, amihez csak képzett búvároknak volt kulcsa. Utoljára ő és a társa látta Bent, és az általuk elmondottakat hazugságvizsgálóval is ellenőrizték- a gép szerint igazat mondtak.

Az eltűnt Ben autója két napon át állt a parkolóban, és ez senkinek sem tűnt fel. Taran döbbent rá, hogy senki nem látta többé a búvárt, akit ő engedett be a barlangba, és azonnal riasztotta a hatóságokat.

Az autóban mindent megtaláltak amit a felszínen hagyott: pénzt, telefont és egyéb tárgyakat. Az utolsó tárcsázott hívása az eltűnésének napján volt. A szülők napokon át várták a hírt a tó partján, de a 36 napos keresés során gyakorlatilag semmit nem találtak a búvárok.

Később napvilágra került Ben egyik búvárkodási naplója, melyből kiderült, hogy a barlang egészen mély részeire is eljutott, ott is, ahol nem keresték. Egy profi búvár újra lemerült, hogy bejárja ezeket a helyeket, de volt olyan rész, ahová nem mert lemenni, mivel nagyon veszélyes volt.

Ennek ellenére a férfi szerint kizárt, hogy Ben teste odalenn legyen valahol, és már rég találniuk kellett volna valamit a búvárruhából, vagy a felszereléséből.

Sokan úgy sejtik, hogy talán gyilkosság áldozata lett a férfi,és ezért nem találják a testét, mert valójában egy mély barlangi merülés balesetének lett álcázva minden. Azonban Taran vallomása ezt nem támasztja alá.

A rejtélyes eltűnés után természetesen elindult több ehhez hasonló találgatás, teória. Állítólag egy mexikói tengerparton fotózták le a búvárt, akiről néhányan azt gyanítják, megrendezte a saját eltűnését.

A nyomozati szálak azonban nem vizsgálták át alaposan sem a megrendezett halál, sem a gyilkosság elméletét, mert szerintük csak arra van bizonyíték, hogy a férfi alámerült, de soha többé nem jött fel a felszínre, noha ennek érdekes módon senki sem lehetett amúgy sem szemtanúja.

Elviekben nyomtalanul eltűnhetett volna, kocsiját hátrahagyva úgy, hogy soha többé ne akadjanak a nyomára. Ha gyilkosság volt, akkor pedig a testet is eltüntethették anélkül, hogy bárki észrevette volna.

Ben teste azóta sincs meg, ellenben több búvár is odaveszett a barlangban, az ő teste után keresgélve. A rejtély talán soha nem oldódik meg, és a Vortex Springs mélyének sötétjébe vész.

rejtély rejtélyek megmagyarázhatatlan


Megtekintések száma: 38553





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet