​Betegséget okozhat mert szaporodóképes vírus van a Szputnyikban?

2021. április 29., csütörtök




Mindkettő vírus nem elölt formában náthát, megfázást okozhat.

Szaporodóképes vektorvírus miatt nem engedélyezte a brazil egészségügyi szabályozó, az Anvisa a Szputnyik-V vakcina alkalmazását az országban – írja a CTV News a brazil hatóságok prezentációjára hivatkozva. Az Ad5 vektorvírus rekombinációs esemény során újra visszanyerte a szaporodási képességét, ami azt jelenti, hogy képes lehet betegséget okozni a szervezetben.

A vektorvakcinák a harmadik generációs vakcinák közé tartoznak. Ezekben egy a koronavírustól eltérő vírust használnak a bejuttatáshoz, amelynek során a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjének génjét a vektorként használt vírus genetikai állománya hordozza. Így elméletben a vektorként felhasznált, betegséget nem okozó vírus juttatja be a kifejezni kívánt célgént. A vektorként használt vírus általában valamely humán vagy nem humán adenovírus módosulata, számos fejlesztő alkalmazza ezt a technológiát. Az orosz Gamaleya Intézet egy harmadik generációs, adenovírus-alapú vakcinát fejlesztett, ebben az esetben a vakcina két dózisában két különböző adenovírus-vektort alkalmaznak (Ad5 és Ad26).

Mindkettő nem elölt formában náthát, megfázást okozhat.

Az Anvisa az Ad5 vektornál talált problémát a vizsgálat során, amelyet az oroszok a második oltásban használnak. A vakcinagyártás során az Ad5-ből el kell távolítani az E1 és E3 gént, amelyek a vírus szaporodásában játszanak szerepet. Ha ezt a vírus örökítőanyagából eltávolítják, akkor az nem képes tovább replikálódni a szervezetben. Dr. Angela Rasmussen, a Georgetowni Egyetem virológusa Twitteren magyarázta meg, mit találtak a brazilok: az Ad5 vektorvírust vizsgálva rájöttek, hogy képes plakkokat képezni az A549 tüdősejteken, ami azt jelenti, hogy replikálódik. Ez elméletileg lehetséges úgy is, hogy a gyártó nem törli ki az E1 gént, de ezúttal úgy tűnik, a probléma rekombinációval jött létre. Ez viszont a 24.hu által megkérdezett szakértő szerint azt jelenti, hogy a vírus már nem ugyanaz, mint ami a rekombináció előtt volt, tehát megváltozik maga az adenovírus is.


Megtekintések száma: 20386





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet