​Beüzemelték a „mesterséges Napként” emlegetett fúziós reaktort Kínában

2020. december 6., vasárnap
Új utakat nyithat az energiatermelésben. Jelenleg 150 millió Celsius-fok feletti hőmérsékletet is képes létrehozni, amely tízszer forróbb a Nap belsejénél.

Már két évvel ezelőtt beszámoltunk róla, hogy Kínában ígéretes eredményeket értek el a fúziós erőművek fejlesztésében. 2016-ban például a fejlesztés során 49,999 millió Celsius-fokra hevítették a hidrogént, és az így képződött plazmafelhő 102 másodpercen át megmaradt. 2018-ban már százmillió fokosra hevítették a reaktort, ami körülbelül hatszor forróbb, mint a Nap magja.

A projekt célja az, hogy hidrogénből stabil állapotú plazmafelhőt hozzanak létre, mert ha ez sikerül, akkor az a Nap energiájával látná el az emberiséget, káros anyagok nélkül. Ez a megoldás környezetkímélőbb lenne, mint a fosszilis tüzelőanyagokkal működő erőművek vagy az atomerőművek.

Most pedig arról számoltak be, hogy pénteken üzembe helyezték a "mesterséges Nap" néven megismert fúziós reaktort Kínában, Szecsuán tartományban.

A Tokamak HL-2M fúziós reaktor új lehetőséget nyit a megújuló energiaforrások lehetőségeiben.

Az általa létrehozott igen erős mágneses mező olyan nagy hőt termel, amelyben az atommagok egybeolvadnak. Jelenleg 150 millió Celsius-fok feletti hőmérsékleteket is képesek létrehozni, amely már tízszer forróbb a Nap belsejénél - innen származik a "mesterséges Nap" elnevezése is.

Fontos, hogy ez az eljárás nem jár hulladékkal, nem termel üvegházhatású gázt sem, így jó alternatíva lehet például a fosszilis vagy atomenergiával szemben.


Megtekintések száma: 18802

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet