Bevallották: ilyen íze van a mesterséges csirkehúsnak!

2018. február 19., hétfő
Egy san franciscói startup, a Memphis Meats, elkészítette az első “tiszta baromfihúst”, amit laborban, sejtek közreműködésével hoztak létre.

Már korábban írtunk a laborban nevelt hús térnyeréséről és a mű marhahús előállítási költségének zuhanásáról. Most itt az idő, hogy a csirke és a kacsahús is beálljon a sorba.

Egy san franciscói startup, a Memphis Meats, elkészítette az első “tiszta baromfihúst”, amit laborban, sejtek közreműködésével hoztak létre. 

A végeredményül létrejövő húst ezután egy ízpróbának is alávetették, ahol a műhúst klasszikus déli kacsa és a különleges l’orange kacsa mellet szolgálták fel.

A Memphis Meats az egyike azoknak a maréknyi biotechnológiai startupoknak, amik műhúst igyekeznek kereskedelmi forgalomba hozni, hogy átélhessük a hús ízét, jellegét és tápanyagait, anélkül, hogy állatoknak kellene ezért meghalnia.  - írja az ArsRatio oldal

A korábbiakhoz hasonló módon, a tudósok most is bioreaktorokba helyezett regeneratív őssejteket használtak, amik most madaraktól származtak. Az édes és ásványi anyagokban gazdag oldatban a kultúrának csupán egy pár hétre van szüksége hogy “szüret késszé” váljon.

“Nagyon izgalmas dolog bemutatni az első csirkét és kacsát, amihez nem volt szükség állatokat felnevelni,” mondta Dr Uma Valeti, a Memphis Meats társalapítója és vezérigazgatója. “Ez egy történelmi pillanata a tiszta hús kezdeményezésnek.”

A csirkehús a legelterjedtebb fehérjeforrás a világ több nagyobb országában is. Egy ember évente átlagosan 40 kg csirkét fogyaszt, ami hatalmas részesedést jelent a gazdaságban.

“Mi tényleg úgy gondoljuk, hogy ez egy hatalmas technológiai előrelépés és egy hatalmas üzleti lehetőség arra, hogy átalakítsunk egy óriási méretű világméretű iparágat, és megoldjuk a korunk legsürgetőbb problémáját az önfenntartásunkban,” mondta Valeti.

Na és milyen íze volt a húsnak? Úgy tűnik kifejezetten jó.

“A kacsa gazdag, lédús és ízletes volt,” mondta Emily Byrd, a Good Food Institute-tól, akinek lehetősége volt kipróbálni a műhúst. “Nagyon kellemes és lágy érzetet kelt a szájban. Lenyűgöző volt tudni, hogy életem eddigi talán legjobb kacsáját a bolygó, az egészségügy és az állatok szempontjából is sokkal jobb módszerekkel készítették.“

“Képes voltam megízlelni a jövőt,” mondta Byrd. “A tiszta hús 100%-ban valódi hús, így nem meglepő hogy az íze is olyan.“

Rengeteg indok van amiért érdemes megvizsgálnunk a hús kultúrák gondolatát; a tradicionális hús kiegészítése vagy teljes leváltása, etikusabb ételek – amik nem adtak hozzá az állatokkal történő kegyetlen bánásmódhoz – vagy hogy jobban irányításunk alá tudjuk vonni az állattartás nyomán létrejövő üvegházhatást okozó gázokat.

A startupok optimista becslése szerint a műhús 5-10 éven belül kereskedelmi forgalomba kerülhet, ami még elég időt jelenthet rá hogy az emberek megbarátkozzanak a gondolatával. Ezen felül pedig egy mostani felmérés szerint az amerikaiak 65 százaléka hajlandó lenne kipróbálni a műhúst.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen egészség jövő élelmiszeripar


Megtekintések száma: 19705

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet