Bevándorlók akartak áttörni a bosnyák-horvát határon

2020. február 17., hétfő
Migránsok egy nagyobb csoportja tört ki tegnap az egyik boszniai befogadóközpontból.

A csaknem száz bevándorló a Velika Kladusa melletti táborból jutott ki, és a közeli horvát-bosnyák határátkelőhöz indult. Kisebb dulakodás is kialakult a határt védő bosnyák rendőrök és a főként pakisztáni és bangladesi menedékkérők között.

Migránsok egy nagyobb csoportja tört ki a boszniai Miral befogadóközpontból, amely a bosnyák-horvát határhoz közeli Velika Kladusa mellett található. 

Az emberek meg is indultak a határátkelő felé, de a nagy erőkkel kivonuló bosnyák rendőrök a határőrség és a különleges egységek segítségével megállították őket.

A tömegből több embert is kiemeltek.

Zágrábban tagadják, hogy a horvát határvédelmi erők indokolatlanul erőszakot alkalmaznának a tiltott határátlépőkkel szemben. 

A helyszíni tudósítások szerint estére véget ért a tüntetés, a migránsok visszatértek a táborba. Sajtóinformációk szerint az akcióról már napokkal korábban is tudni lehetett, mivel a közösségi oldalakon szervezték a menetet.

Csaknem három hete játszódott le hasonló jelenet a magyar határnál. Január 28-án próbáltak tömegesen illegálisan Magyarországra jutni bevándorlók, akkor a magyar hatóságok útjukat állták.

Egy héttel később több száz fős szervezett migránsmenet táborozott le Tompánál. Abban reménykedtek, hogy átjuthatnak. A szerb rendőrök azonban elszállították őket.

Orbán Viktor csütörtökön járta be a magyar határkerítést Peter Pellegrini szlovák kormányfővel.

Akkor arról beszélt, hogy a migrációs nyomás továbbra sem csökken Magyarország déli szakaszán, és erre továbbra is számítani kell.

"Arra számítunk, hogy ez a jelenség növekedni fog.

Egyre többen lesznek és egyre szervezettebbek lesznek, és ahogy az idő javul, egyre többen fognak jönni. Most potenciálisan 100 ezer migráns szeretne bejutni Európába és ők itt vannak ezen az ún balkáni útvonalon, önök most ezen az útvonalon állnak."

- jegyezte meg Orbán Viktor miniszterelnök.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy radikálisan megnőtt a tiltott határátlépések száma a magyar határszakaszokon. Idén több mint ötezer ilyen eset történt.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 7329

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet