​Bill és Melinda Gates válóperében 39 ezer milliárd forintnyi vagyon a tét

2021. május 11., kedd




Nehéz megjósolni, hogyan ér véget minden idők legértékesebb válása. 

Bill és Melinda Gates vagyonának megosztása jóval bonyolultabb lehet, mint az Amazon alapítójáé, az viszont biztosra vehető, hogy MacKenzie Scotthoz hasonlóan Bill Gates volt felesége is jócskán szán a hirtelen érkező vagyonból jótékonyságra.

130 milliárd dollár, napi árfolyamon 39 ezer milliárd forint a tét a világ legvagyonosabb házaspárjának válóperében: Bill és Melinda Gates hétfőn nyújtott be válókeresetet egy Washington állambeli bíróságon. A pár 27 év házasság és három gyerek felnevelése után, kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozva kérte a frigy megszüntetését, ezzel pedig egy olyan folyamat veheti kezdetét, amelynek a végét nehéz megjósolni.

Melinda French és Bill Gates útjai 1987-ben találkoztak. Gates már ekkor is jó partinak számított: miután a 12 évvel korábban általa és gyerekkori barátja, Paul Allen által alapított Microsoft részvényeit 1986-ban bevezették a tőzsdére, Gates a legfiatalabb milliárdos lett.

Melindával közös szenvedélyük a programozás volt, amellyel a dallasi lány még a középiskolában kezdett foglalkozni. Tanulmányait ez után a Duke-on folytatta, ahol öt év alatt programozói és közgazdász diplomát is szerzett. Ez után került egy MBA-program keretében a Microsofthoz, ahol a hét felvett közül ő volt a legfiatalabb és az egyetlen nő – erről Mike Slade, a Microsoft volt marketingvezetője beszélt a Netflix Minden, ami Bill Gates című dokumentumfilm-sorozatában. Melinda gyorsan lépett előre a ranglétrán, nem sokkal később már a termékfejlesztésekért felelve több száz ember főnöke lett, később pedig olyan multimédiás projektekért felelt, mint az Expedia elindítása.

A vezérigazgató és a fiatal munkatárs még 1987-ben egy New York-i céges rendezvényen találkoztak, ahol a vacsorán véletlenül egymás mellé ültek. Hónapokkal később találkoztak újra, ekkor már a vermonti cég parkolójában, ahol véletlenül egymás mellé parkoltak. Bill Gates ekkor hívta randevúra kilenc évvel fiatalabb kollégáját.

A kapcsolatot az elején egyikük sem vette igazán komolyan: „neki barátai voltak, nekem meg a Microsoft” – mondta erről Bill Gates a dokumentumfilmben. A házasságkötés is sokáig váratott magára, Melinda Gates szerint ebben komoly szerepe volt annak, hogy nem mertek elköteleződni. „Egyszer bementem a hálószobába, és azt láttam, hogy a filctáblára érveket írt fel a házasságkötés mellett és ellene” – mesélte a Netflixnek.

Hamar kiderült az is, hogy nemcsak a matematika, a puzzle és a programozás a közös szenvedélyük, hanem a jótékonykodás is. Még jegyesek voltak, amikor ellátogattak Afrikába. „Mindenbe beleszerettünk, amit láttunk, de főleg az emberekbe. De egy sor kérdést tettünk fel magunknak arról: mi történik itt?” – idézte fel Melinda Gates 2016-ban. Ezen az úton egy kérdéssort is kitöltöttek arról, milyen értékeket tartanak fontosnak, ez alapján döntöttek úgy, hogy a Microsoftból származó jövedelmük jelentős részét társadalmi célokra fordítják majd.


Megtekintések száma: 34855





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet