Bill Gates a koronavírus-járványról: ha jól csináljuk, csak néhány hetet kell átvészelnünk

2020. március 19., csütörtök




Bill Gates egy online fórumos interjú keretében válaszolt a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kérdésekre is.

A Microsoft ikonikus társalapítója két évvel ezelőtt már figyelmeztetett, hogy a világ nincs felkészülve egy új járvány kezelésére, és határozott lépéseket sürgetett. Hogy a világ kormányai megfogadták-e szavait, azt a jelenleg kialakult helyzetben mindenki döntse el maga.

Mindenesetre Gates a koronavírus-jártány közepette most ismét beszélt esélyeinkről. A BGR beszámolója szerint a Redditen tartott kérdezz-felelekben azt mondta, szerinte most a legfontosabb az, hogy nyugodtak maradjunk, még annak ellenére is, hogy egy példátlan helyzetet kell megoldanunk.

Az egyik felhasználó arra volt kíváncsi, mit szól a londoni Imperial College előrejelzéséhez, amely szerint a járvány nem megfelelő kezelése miatt akár 18 hónapon át is elhúzódhat a válságos időszak, és sok millió ember életét követelheti. Gates a most rendelkezésre álló információk alapján azt gondolja, ez az előrejelzés meglehetősen pesszimista. A Bill és Melinda Gates Alapítvány alapítója Kína példáját hozta fel, ahol úgy tűnik, hosszú hetek megfeszített munkájával és a lakosság fegyelmezettségével sikerült megállítani a járványt.

"A széleskörű tesztelésnek és az állampolgárok izolációjának köszönhetően azonnal látják, hogy van-e a járványnak újabb hulláma, és eddig szerencsére nem sok ilyen esettel találkoztak"

– válaszolta a felvetésre. Szerinte az Imperial College előrejelzése nem ilyen kimenetellel számolt, így legfeljebb egy forgatókönyvnek szabad tekinteni a sok közül. A modellezésen jelenleg több csoport is dolgozik a világon, köztük a Gates által alapított Institute for Disease Modeling is.

Bill Gates szerint ha egy állam jó munkát végez – vagyis folyamatosan tesztel és eléri, hogy az állampolgárok kapcsolata minimális legyen –, akkor sikerülhet megállítani a járvány terjedését, és 6-10 hét alatt túl is lehetnénk a nehezén.

Gates szerint ebben a jó esetben 2-3 hónap múlva már a gazdaság újraindításával lehetne foglalkozni.


OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 23974





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet