Bill Gates érdekes dolgokról vallott egy interúban

2021. február 14., vasárnap
Ez még a támogatóti és suzkeptikusait is meglepte... Kitálalt?

A világ harmadik leggazdagabb embere arról beszélt, tudja, hogy ő sem tökéletes, de akkor is mindent meg kell tenni a klímavédelemért. Ő például fenntartható üzemagyagot vesz a magángépébe.

Miközben a bolygó megmentésén ötletel, saját magát is kritizálja Bill Gates új, környezetvédelmi tárgyú könyvében, amelyből a Guardian közölt most egy részletet.

„Tudom, hogy nem én vagyok a legtökéletesebb prédikátor a klímaváltozás témájában. Nem mondhatnánk, hogy a világnak nagy szüksége van még egy gazdag emberre, akinek hatalmas ötletei vannak arról, mi mindent kéne csinálniuk más embereknek, vagy arról, hogy a technológia mindent megold.

Jó nagy házaim vannak és magángépekkel repülök – ami azt illeti, a párizsi klímakonferenciára is magángéppel mentem.

Szóval milyen jogon akarok én bárkit kioktatni a környezetvédelemről?”

– teszi fel a költői kérdést a Microsoft egyik alapítója, a világ harmadik leggazdagabb embere a könyvben.

Még azt is beismeri, hogy „abszurd módon magas” az ökológiai lábnyoma, ami a széndioxid-kibocsátást illeti, ezért hosszú ideje érez bűntudatot, és úgy gondolja, egy hozzá hasonló pozícióban lévő embertől a legkevesebb, ami elvárható, hogy a saját portáján is alaposan felseperjen.

Gates ugyanakkor mindenkit megnyugtat: már 2020 óta „fenntartható üzemanyagot” használ a magángépében; arról nem tesz említést, vajon hallott-e már valaha arról, hogy a közlekedésnek más eszközei is vannak a magángépeken kívül. Elhatározta azt is, hogy 2021-ben teljes egészében kiegyenlíti a családja karbon-lábnyomát fenntartható dolgok vásárlásával vagy környezetvédelmi vállalkozások támogatásával.

Gates a könyvben kijelenti: a Föld lakossága évi 51 milliárd tonna üvegházhatású gázt bocsát ki, és ezt a számot nem csökkenteni kell, hanem arra kell törekedni, hogy nullára szorítsuk.

Ő úgy gondolja, minderre elsősorban a technika szállíthat megoldásokat, például az egyik legnagyobb széndioxid-kibocsátó ipar, a cementgyártás technikájának átalakításával. 

Azt is megjegyzi, bár a legtöbb figyelem az elektromos autókra és az utazás kérdéseire irányul, valójában nem ezek okozzák a legtöbb kárt a természetnek, hanem például a cement, az acél és a hús előállítása.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 3129

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet