Bizarr anomáliát találtak az óceánon!

2017. augusztus 6., vasárnap




Olyan dologra bukkantak az óceánon, melytől már régóta féltek a szakemberek és a tudósok. Ugyanis egy gigantikus méretű szeméthegyre, pontosabban hulladékokból álló kisebb kontinensre bukkantak.

A kontinens szót olyannyira komolyan kell venni, hogy a szóban forgó anomália teljesen összefüggő, és 27-szer nagyobb kiterjedésű, mint hazánk.

Az áramlatoktól övezett tengergyűrűben összegyűlt "szemétkontinens" mérete körülbelül 2,5 millió négyzetkilométer.Összetételének jelentős részét a rizsszemeknél is kisebb műanyagdarabkák alkotják, melyek a sós víz hatására idővel tovább aprózódnak.

Egyelőre még vizsgálják a hatalmas szemétszigetet, de amit már most tudni lehet, hogy több milliárd üveg és műanyagszemcsét tartalmazhat. Vagyis óriási a baj, mert ez, és ehhez hasonló szemétkontinensek tucatjai heverhetnek szerte-szét az óceánon.

Ezeket ugyanis a halak és egyéb állatok elfogyasztják, amiket végül mi is elfoygasztunk, így az emberi szervezetet is erősen szennyezik.

"Fontos, hogy minél gyorsabban, minél többet megtudjunk erről a területről, mert rohamosan gyorsuló tempóban pusztul, és egyre kevesebb információ áll rendelkezésre arról, hogy milyenek is itt a körülmények természetes, műanyagmentes állapotukban" - állították a kutatók.

Nagyon sok tudós azon van, hogy megoldást találjon a szemétszigetek, kontinensek problémájára, míg nem történik egy olyan végzetes, visszafordíthatatlan károsodás az ökoszisztémában, hogy végleg kipusztuljon minden.

Az elmúlt 10 évben például a Csendes-óceán élővilágának 90%-a pusztult el, és halt ki. Az óceán szinte teljesen elnéptelenedett. Erről rendszeresen arra járó hajósok is beszámoltak, akik egykoron különféle élőlények tucatjaival találkoztak útjuk során, mára viszont egy halott vízterületként köszön vissza rájuk a Csendes-óceán.

Nem csak az a baj, hogy az óceánok a globális klímaváltozás és az egyre nagyobb ütemű melegedés hatására elkezdtek savasodni, ezzel pedig megölve a bennük élő organizmusokat.

„Fél másodpercenként újabb és újabb hulladék került a szemünk elé. Csak pillanatfelvételeket tudtunk készíteni, ugyanis lehetetlen lett volna mindent lefotózni. Furcsa érzés ennyi szemetet látni ott, ahol az ősi, érintetlen óceánnak kellene lennie.”

tudomány környezetszennyezés kataklizma


Megtekintések száma: 176955





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet