Bizarr áramlatok lehetnek az okai a szélsőséges, világszerte tapasztalható időjárásváltozásnak!

2018. január 25., csütörtök




Az ENSZ Meteorológiai Világszervezete rájött valamire. Mindeközben a klíma minden eddiginél gyorsabb ütemben omlik össze...

A globális klímaváltozás korunk egyik legégetőbb problémája, mely a jelek szerint nem csak a gyermekeink és unkáink életében fog jelentkezni, mint ahogyan sokan gondoltuk, hanem már a mi életünkben is.

Ezt bárki észrevehette, aki nem járt csukott szemmel a világban az elmúlt években.

Hatalmas, több évtizedes, néhol évszázados rekordok dőltek meg, az időjárás pedig egyre nagyobb szélsőségeket vesz fel.

A spanyolországi Valenciában vasárnap és hétfőn megdőlt a januári melegrekord: 26,6 Celsius-fokot mértek. Franciaország déli részén, Montpellier-ben a januári legmelegebb éjszakai hőmérséklet rekordja dőlt meg: 14,4 Celsius-fokot mértek.

"Spanyolország bizonyos részein a hőmérséklet 7-10 Celsius-fokkal az erre az időszakra jellemző átlag felett van" - mondta Nullis.

Ezzel egy időben bizonyos sírégiókban, mint a franciaországi Coucheval, évtizedek óta nem látott hómennyiséget tapasztaltak: 5,5 méteres a hótakaró.

Az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) hosszas kutatások során végre rájöhetett, hogy mi is okozza az egészet, azza mi áll valójában a szélsőséges időjárási hullámok mögött.

Ezek pedig olyan áramlatok, amiket eddig nem nagyon követtek nyomon, nem tulajdonítottak nekik nagy jelentőséget.

A futóáramlatok, a klímát nagyban befolyásoló légáramlatok, jelenleg a megszokottnál délebbre jutnak, ez az apró eltérés már önmagában drasztikus változásokat tudott eredményezni a göldi időjárásban.

A futóáramlatok a bolygó felső légkörében, nagy sebességgel áramló szelek, amelyek nagy hatással vannak a felszíni meteorológia alakulására a szubtropikus és a poláris áramláson keresztül.

Egy ilyen akár több ezer km hosszúságű és szélességű is lehet.

Az okokról egyelőre még maga az ENSZ is keveset tud,d e az már jól látható a kutatási anyagukból, hogy az Amerikában nemrég végigsöprő elképesztően hideg havazós légáramlat ezeknek a folyamatoknak az eredménye volt.

És hogy miért is?

Nos, az azok a többek között, hogy az Északi-sarkvidék gyorsabban melegszik, mint a trópusok

A meteorológusok és klímakutatók egyöntetűen megoldásokat sürgetnek, különben néhány éven belül már nem lesz visszafordítható a Föld összeomló klímája...

OSZD MEG másokkal is!

tudomány klímaváltozás időjárás felmelegedés előrejelzés


Megtekintések száma: 107583





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet