Bizarr dolog történik a rénszarvasokkal a klímaváltozás hatására

2016. december 13., kedd




Nemrég egy átfogó kutatást és elemzést végeztek rénszarvasok között, és érdekes összefüggésekre, valamint egy szokatlanul bizarr jelenségre lettek figyelmesek.

Úgy néz ki, a jövőben, talán nem is annyira a távoli jövőben teljesen másként fogunka r rénszarvasokra tekinteni.

Ugyanis nem lesznek többé olyanok, mint ahogyan megismertük őket. Alapjaiban változhat meg a róluk kialakított képünk, ugyanis egy új tanulmány nagyon érdekes dologra világít rá.

Méghozzá arra, hogy a rénszarvasok mérete elkezdett drasztikus mértékben csökkenni. Az egymást kövező populációk, generációk már egyre kisebbek. A kutatás azt is bebizonyította, hogy mindezért a klímaváltozás felelős.

Azt már régóta lehet tudni, hiszen a csapból is ez folyik, hogy a klímaváltozás mindent tönkre tesz, és mindenre hatással van.

Így nem ússzák meg az olyan fajok a jegesmedvék mellett, mint a rénszarvasok.

A 2010-ben világra jött borjak testtömege 12 százalékkal kisebb, mint az 1994-ben született állatoké.

Az egész oda vezethető vissza a kutatók szerit, hogy a melegedő éghajlat miatt egyre több az eső a havazás helyett. Ez pedig később megfagyva jégpáncélt képez a felszínen.

Ezt a jégpáncélt az állatok nem, vagy csak nagyon nehezen tudják feltörni így sokszor élelem nélkül maradnak, emiatt ez kihat az utódok nemzésére, születésére is.

Emiatt a rénszarvasrudlik létszáma is nő, vagyis a verseny is nagyobb az eleségért.

A kapcsolato még nem teljesen egyértelmű, hogy hogyan is áll fenn, de a jövőben ezt mindenképpen tisztázni szeretnék a szakemberek, és biológusok.

Az előzetes sejtések szerint a csökkenő élelemforrások miatt kénytelenek evolúciós úton kisebb egyedeket világra hozni a rénszarvasok. Hogy ez a jövőben majd hová fajulhat, azt ne tudni.

Többen elképzelhetőnek tartják, hogy 30-40 év múlva a rénszarvasok már olyan kicsik lesznek, mint egy átlagos kutya, és nem lesznek képesek elhúzni majd a Mikulás szánját sem.

globális klímaváltozás tudomány érdekes érdekesség állatvilág


Megtekintések száma: 15288





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet